KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sobotní vichřice s kroupami zasáhla přes tisíc hektarů chmelnic

26/05/06

Zdroj: AGROENVI

Nejvážněji byly zasaženy porosty chmele v Žatecké chmelařské oblasti, především chmelnice na Rakovnicku (Mutějovice, Nesuchyně, Milostín, atd.). Míra poškození chmele je různá, informoval agroweb tajemník Svazu pěstitelů chmele Zdeněk Rosa.

„Velká část porostů byla ovšem zasažena velmi silně a kroupy spolu se silným větrem urazily vrcholy rostlin, tzv. hlavy, a to i ze 100 % na zhruba 250 -300 ha,“ sdělil Rosa.
Na dalších plochách je podle něho poškození „hlav“, rév a listové plochy od 20 do 90 %. „Při tomto typu poškození (ulomený vrchol rostliny) nepokračuje rostlina dál sama v dlouživém růstu. Pokud rostliny pokračují ve vegetaci je následně možné závést jeden z nově vyražených vrcholových pazochů, to je ovšem spojeno s velkými náklady na záchranné práce (zaštipování, opravná zavádění, aplikace výživy, nutný je také postřik proti perenospoře, apod.). Další osud těchto porostů bude možno lépe odhadnout za cca. 2 týdny, dopad na výnosy pak bude zřejmý po přechodu rostlin do generativní fáze, tj. na začátku července. V případě některých nejvážněji postižených porostů však půjde pouze o snahu zachovat tyto rostliny pro další roky,“ konstatoval tajemník chmelařského svazu.
Doplnil, že silný vítr způsobil problémy i v dalších částech chmelařských oblastí, kdy zejména odkláněl vrcholy rostlin od chmelovodičů a bude nutnu provést ve větší míře opravné závádění. Část porostů na krajích lesních porostů byla také poškozena ulomenými větvemi.

Zařazeno v Aktuality