KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ptačí chřipka – vědci bijí na poplach

31/05/06

Zdroj: AGROWEB

Vědci varují před přibývajícími případy ptačí chřipky u lidí v Indonésii, které podle nich mohou přerůst v pandemii. Agenturní zprávy citují místní odborníky, kteří tvrdí, že posledních šest případů lidské nákazy smrtícím virem H5N1 bylo patrně spojeno s nakaženými ptáky. Za pravděpodobné tedy považují, že lidé onemocněli od zvířat.

Vědci upozorňují, že dohled nad ptačí chřipkou v zemi není zjevně dostatečný. Zdůrazňují, že v Indonésii by asi měla být lepší vzdělávací kampaň pro obyvatele, aby věděli, jak se chránit.
Ptačí chřipka se v Indonésii objevila poprvé koncem roku 2003 u kuřat. Vláda tehdy zahájila rozsáhlou kampaň očkování drůbeže. I když počet případů úmrtí na ptačí chřipku u drůbeže prudce klesl, virus H5N1 se rozšířil prakticky do všech 33 indonéských provincií. Virem ptačí chřipky se zatím nakazilo 49 lidí, z nichž 36 na tuto nemoc zemřelo. V letošním roce byla zaznamenána více než polovina nových případů nákazy. Podle vědců očkování drůbeže pomohlo ochránit kuřata před smrtí, ale nikoli před infekcí.
Podle údajů WHO se od roku 2003 virem ptačí chřipky nakazilo ve světě 218 lidí, z nichž přes 120 nemoci podlehlo. Většina obětí byla registrována v asijských zemích.

Zařazeno v Aktuality