KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nový lihovar na výrobu biolihu postaví na Ústecku

17/05/06

Zdroj: AGROWEB

V Trmicích nedaleko Ústí nad Labem vznikne lihovar na výrobu biolihu. Investorem je Průmyslový lihovar Přestanov (PLP), jehož akcionářem jsou dvě české firmy. Náklady na investici jsou 1,2 miliardy korun. Obilí od severočeských zemědělců začne lihovar zpracovávat v srpnu 2007. Novinářům to řekl předseda představenstva firmy Antonín Vávra.

Areál na ploše zhruba pět hektarů vybuduje společnost na místě bývalého lihovaru nedaleko trmické teplárny. Roční kapacita výroby bezvodého lihu pro palivové účely je milion hektolitrů. Na produkci se spotřebuje ročně více než 260 tisíc tun obilovin. „Máme smlouvu o dodávkách obilí se severočeskými zemědělci na deset let,“ uvedl Vávra. Podle odhadu je to zhruba 200 pěstitelů pšenice, ječmene, žita či tritikále. Firma uvažuje, že by v budoucnu mohla zpracovávat i cukrovou řepu.
Se zemědělci podepsala firma smlouvu o odběru obilí z úrody v příštím roce. Cena je stanovena na zhruba 2850 až 3000 korun za tunu. „Obilí pro průmyslové účely není tak náročné na pěstování, navíc se mu daří i ve středních polohách, což by pro farmáře mělo být výhodou,“ popsal Vávra.
Trmická radnice již se stavbou souhlasila. Někteří občané se však obávají zápachu z areálu. Chtějí proto založit občanské sdružení a vstoupit do stavebního řízení. „Nechceme rozhodně nikomu škodit. Jen chceme mít věc pod kontrolou,“ řekl novinářům zástupce vznikajícího sdružení Bronislav Špičák.

Zařazeno v Aktuality