KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nižší stavy včel nemusejí ovlivnit letošní produkci medu

19/05/06

Zdroj: AGROWEB

Ztráty včelstev v České republice v důsledku letošní tuhé zimy a nemocí mohou po letošní zimě dosáhnout pětiny až čtvrtiny, uvedl tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka na základě předběžných odhadů. Z některých míst ale přicházejí zprávy i o padesátiprocentních a vyšších úhynech. Nižší stavy včel nemusejí výrazně ovlivnit letošní produkci medu, protože při příznivém průběhu včelařského roku ztráty dohoní ostatní včelstva dobrým výnosem, dodal.

Loni chovatelé zazimovali zhruba 550 tisíc včelstev. Ztráty jsou podle Peroutky regionálně rozdílné a přesnější čísla by mohla být v příštím týdnu. Celkově lze říci, že přezimování dopadlo lépe spíše na západ od Prahy než na východ. Například ve Stonavě na Karvinsku podle dřívějších informací přežilo pouze 18 ze 111 včelstev, které byly ještě na podzim evidovány na území obce. Zvýšené úhyny hlásily také některé výše položené regiony, třeba Českomoravská vrchovina a Krušné hory.
Ztráty včelstev měly na svědomí nemoci ale hlavně zima. Ta byla příznivá poměrně stálým, byť mrazivým počasím, ale byla příliš dlouhá. Včely pak mají problém s tím, že mají v sobě více výkalů, než pojme jejich trávicí trakt. Přirozené je pro ně vykonat potřebu mimo úl, což je v mrazivém počasí stojí život. Letos ale byly i případy, kdy tak činily v úlu, což zpravidla znamená úhyn celého včelstva, míní Peroutka.
Naposledy zaznamenali chovatelé výrazné úhyny v zimě 2002/2003, kdy přišli o 23 procent, tedy zhruba o 110 tisíc včelstev. Za běžné se považují zimní úbytky do deseti procent.

Zařazeno v Aktuality