KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministři zemědělství visegrádské čtyřky opět odmítli sankce za nadměrné zásoby

17/05/06

Zdroj: AGROWEB

Představitelé ministerstev zemědělství zemí visegrádské čtyřky se dnes v Senci shodli na tom, že nadále odmítají sankce, které jim hrozí od Evropské komise za nadměrné zásoby zemědělských a potravinářských výrobků při vstupu do EU v roce 2004. Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko chtějí pro společnou deklaraci získat i šest zbývajících států ze skupiny nových členů unie.

„Máme za to, že nadměrné zásoby nebyly na území Slovenské republiky ani ostatních nových členských států,“ řekl novinářům slovenský ministr zemědělství. Možnost, že by Slovensko mělo platit pokutu, označil za naprosto nepřijatelnou.
EK předběžně stanovila sankce pro desítku zemí ve výši 381 milionů eur. Z toho na Slovensko připadlo 30 milionů a na Českou republiku téměř 40 milionů eur. Komise přitom vycházela z vlastních přepočtů zásob, které jednotlivé státy neuznávají. Obávala se zejména cenového zvýhodnění nahromaděných komodit na jednotném trhu.
Podle Simona zatím EK nedokázala vysvětlit, jak k vyčíslení nadlimitních zásob dospěla. Při vstupu Rakouska, Švédska a Finska do unie v roce 1995 prý komise nebyla tak přísná.
Jednání se za poslední rok nikam neposunula, řekl ministr. Slovensko se podle něj neobává ani možného procesu před Evropským soudním dvorem.
Představitelé ministerstev se dnes dohodli, že se v následujících týdnech pokusí získat pro společné stanovisko také Kypr, Maltu, Lotyšsko, Litvu, Estonsko a Slovinsko. Deklaraci chtějí podepsat na neformálním setkání v rakouském Kremse a následně ji předat komisařce pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerové-Bölové

Zařazeno v Aktuality