KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo zemědělství se dohodlo s Agrární komorou na pomoci drůbežářům

17/05/06

Zdroj: AGROWEB

Zástupci ministerstva zemědělství, Agrární komory a zpracovatelů se v pátek dohodli na osmi možných podpůrných programech pro drůbežáře, kteří byli postiženi vlivem ptačí chřipky na trh. Informoval o tom vedoucí odboru komunikace MZe Libor Vacek s tím, že návrhy budou předloženy Evropské komisi.

Podle agenturních zpráv však podrobnosti neuvedl a konkrétnější nechtěl být ani viceprezident Agrární komory Pavel Novotný. MZe původně navrhovalo pro drůbežáře náhrady za dočasné omezení produkce, což se AK nelíbilo a požadovala pomoc rozšířit. Po jednání v minulém týdnu prezident AK Jan Veleba řekl, že opatření navržené ministerstvem by mělo být doplněno alespoň o kompenzace za skladování přebytků a také příspěvek k farmářským cenám pro chovatele drůbeže.
Pomoc evropským drůbežářům, kteří kvůli obavám zákazníků z ptačí chřipky bojují s poklesem odbytu a cen, schválili předminulý týden ministři zemědělství EU. Konkrétní pomoc svým výrobcům mají navrhnout jednotlivé členské země. Pokud národní opatření schválí Evropská komise a příslušný výbor EU, Brusel uhradí polovinu nákladů.
ČR se řadí mezi země unie, kde spotřeba drůbežího masa a vajec kvůli obavám lidí z ptačí chřipky poklesla méně; problémem jsou ale rostoucí dovozy přebytků ze států, kde poptávka propadla výrazněji. Za letošní leden a únor se meziročně zvýšil import drůbežího masa o 27 procent, vývoz proti tomu propadl téměř o třetinu. Téměř dvojnásobně narostly zásoby masa ve zpracovatelských podnicích a současně se propadly ceny zemědělských výrobců. Chovatelé i zpracovatelé si proto stěžují na nemalé ztráty.

Zařazeno v Aktuality