KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dovoz masa stále sílí

09/05/06

Zdroj: AGROWEB

Tuzemská výroba hovězího a vepřového masa i letos meziročně klesá. Jen produkce drůbežího se v prvním čtvrtletí zvýšila, ale očekává se, že v dalším období se u ní projeví dozvuky ptačí chřipky. Zesílil dovoz u všech druhů masa, uvádějí poslední statistické údaje.

Za letošní první čtvrtletí se u nás vyrobilo 156 941 tun masa v jatečné hmotnosti, což je o půl procenta méně než ve stejném období loni. Z toho bylo přes 52 procent vepřového, bezmála 35 procent drůbežího a necelých 13 procent hovězího masa, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výroba vepřového masa poklesla v prvním čtvrtletí meziročně o 1,3 procenta. U hovězího masa, včetně telecího představoval propad 0,7 procenta. Ve výrobě drůbežího masa zaznamenali statistici nárůst o 0,7 procenta.
„Po propadu, který nastal v obchodním saldu po našem vstupu do Evropské unie, měla přijít fáze zotavení. Letošní první čtvrtletí tomu však nenasvědčuje,“ konstatoval prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Spočítal, že od roku 2003, který byl posledním úplným kalendářním rokem před přistoupením k EU, do roku 2005, což byl celý první rok po vstupu, se záporné saldo obchodu s masem zvýšilo 3,5násobně. „V roce 2003 představoval deficit v mase 39 727 tun, o dva roky později to bylo už 138 673 tun,“ porovnal Veleba. Předpokládá, že v hovězím letos již zřejmě nebudeme soběstační. „Domácí spotřebu vepřového kryje už více než z jedné třetiny dovoz,“ doplnil.
Pasivní bilance v obchodu s masem, kterou ČSÚ uvádí za období od loňského 1. prosince do konce letošního února, představuje u vepřového 21 523 tun, u hovězího 3144 tun a drůbežího 11 829 tun. „Dovoz vepřového masa se meziročně zvýšil o 28,5 procenta, zatímco vývoz klesl o 7,5 procenta. Dováželo se hlavně z Německa – 43 procent, a Polska – 19 procent, vyváželo se převážně na Slovensko – 81 procent,“ informuje statistika. Hovězí maso k nám směřovalo především z Polska – 51 procent, po 13 procentech z Rakouska, Slovenska a Německa. Z Česka pak odcházelo především do Rakouska – 50 procent – a na Slovensko – 28 procent. V uvedeném období dovoz hovězího meziročně posílil o 23,2 procenta a zvýšil se také vývoz – o 21,6 procenta. Dovoz drůbežího masa stoupl 13,8 procenta, naopak vývoz se propadl o 40 procent. Vyváželo se zejména na Slovensko – 61 procent – a do Německa – 23 procent. Naproti tomu sem přicházelo z Polska – 24 procent, Brazílie – 14 procent, Nizozemska – 13 procent, Slovenska – 11 procent.
V obchodu se živými zvířaty má Česko aktivní bilanci. U skotu představoval přebytek 8123 tun, u prasat 2240 tun a drůbeže 2380 tun. Téměř o třetinu se meziročně snížil dovoz živého skotu, zatímco vývoz stoupl o 8,4 procenta. Zvířata se odvážela hlavně do Rakouska, Německa a Řecka, naopak přivážela ze Slovenska, Německa a Polska. Dovoz živých prasat vzrostl meziročně čtyřnásobně, zatímco vývoz klesl o čtvrtinu. Nejvíce prasat se do republiky přivezlo z Německa a Nizozemska, naproti tomu od nás šla především na Slovensko, méně pak do Německa a Maďarska. Dovoz živé drůbeže se meziročně snížil bezmála o 13 procent, naproti tomu vývoz stoupl o 63,3 procenta, když polovina exportu směřovala do Německa.
Za nepříznivým trendem v tuzemské výrobě masa jsou podle prezidenta agrární komory obchodní řetězce se stlačováním cen. „Tady je zakopaný pes, ale stát v tom nedělá vůbec nic. Za poslední tři volební období se nepřijala žádná novela zákona o hospodářské soutěži, která by řetězcům omezila možnost tlačit na ceny,“ kritizuje Veleba. Připomíná, že poslední novela dokonce odstraňuje výjimku pro odbytová družstva. Více než sedmiprocentní meziroční propad ceny jatečných prasat vede podle Veleby k tomu, že se začínají likvidovat i některé velké chovy, třeba na severu Moravy.
„U drůbežího bych očekával, že se opravdu budou kompenzovat ztráty. Proto je pro mě zklamáním, co připravuje ministerstvo zemědělství – kompenzace za utlumení výroby,“ uvedl Veleba. To podle něj povede jen k tomu, že při nezměněné poptávce na českém trhu se vytvoří prostor pro větší dovozy drůbežího masa.

Zařazeno v Aktuality