KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Agrární komora čeká s požadavky na novou vládu

31/05/06

Zdroj: AGROWEB

Podle Agrární komory ČR je tuzemské kuřecí maso je nejlevnější v Evropské unii. Třeba oproti Rakousku, porovnal prezident komory Jan Veleba, že jsou ceny českého kuřecího o třetinu nižší. Zatímco u nás sto kilogramů přijde na 118,2 eura (3333 korun), průměr evropské pětadvacítky je přitom 146,5 eura (4131 korun), vyplývá to z údajů AK.

Agrární komora už začátkem května požádala ministra zemědělství Jana Mládka o širší pomoc pro české drůbežáře. Zatím mají dostat náhrady jen v případě, že dočasně omezí produkci masa. AK chce, aby farmáři na přechodnou dobu dostali příspěvek v řádu korun na kilogram. Pak by mohli snížit prodejní cenu a byli by konkurenceschopní.
Současný stav podle komory ještě zhoršují obchodní řetězce. „Většina z nich má zahraniční majitele a státu se ještě nepodařilo zařídit, aby s námi jednali na rovinu,“ stěžoval si prezident.
Podle Veleby ale musejí čeští zemědělci řešit podstatně více problémů, trápí je také současná dotační politika. Nejdůležitější je podle AK zastavit snižování výroby a najít odbyt pro přebytky obilí a dalších plodin. „Proto chceme změnit pravidla využívání zemědělských produktů v energetice. Týká se to například biolihu, bionafty nebo bioplynu,“ doplnil Veleba.
Hned po volbách chce AK přednést své požadavky nové vládě. Pokud nebudou jednání úspěšná, nevylučují zemědělci ani demonstrace.


 

Zařazeno v Agrární komora ČR