KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vláda rozhodla o pomoci lidem postiženým záplavami

07/04/06

Zdroj: Verlag Dashöfer


Vláda dnes schválila návrh na navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun, které budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření. ČTK to řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Kabinet rovněž rozhodl o tom, že o úvěr na modernizaci bydlení s nízkým úrokem budou moci požádat lidé, které postihly záplavy, bez rozdílu věku.

Pět miliard korun vláda získá z dividend společností ČEZ a Osinek a ze snížení základního kapitálu Osinku. Neměl by se tak prohloubit letošní schodek státního rozpočtu, který je plánován ve výši 74,4 miliardy korun.

„Dvě miliardy korun použije vláda z dividend společnosti ČEZ. Celkem 2,69 miliardy korun získá z dividend společnosti Osinek a přes 300 milionů korun snížením základního kapitálu společnosti Osinek,“ uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci.

Do doby, než valné hromady společností schválí navrhované kroky, bude vláda podle Sobotky hradit povodňové škody z rezerv státního rozpočtu. „Valné hromady by měly rozhodnout do měsíce,“ řekl dále Sobotka. Pro schválení uvedených opatření chce vláda rovněž požádat o vyhlášení stavu legislativní nouze.

Pokud se nevyčerpá celých pět miliard na odstraňování škod, budou podle Sobotky peníze využity i na budování nových protipovodňových opatření nebo budou převedeny jako rezerva do dalšího roku. Naopak, pokud bude potřeba více peněz, vláda je připravena podniknout odpovídající opatření, uvedl ministr. Vláda podle něj bude žádat i o pomoc z fondů Evropské unie.

Státní fond rozvoje bydlení má letos na úvěry na modernizaci bydlení celkem tři miliardy korun. Vláda dnes totiž zároveň schválila Martínkův návrh na navýšení rozpočtu fondu o dvě miliardy na tyto účely. Další miliardu korun dnes kabinet schválil vlastníkům nemovitostí postižených záplavami ve formě dotací. Prostředky rovněž z fondu bydlení získají obce, které je pak poskytnou majitelům bytového fondu.

Úvěr na modernizaci bydlení dosud mohli čerpat jen lidé do 36 let, kteří žijí v manželství či pečují o nezletilé dítě. Úvěr je úročen dvěma procenty ročně se splatností deset let.




  • Využijte co nejlépe pracovní a osobní kvality svých zaměstnanců! Poradíme Vám, jak provést personální controlling a audit ve Vaší společnosti. Navštivte seminář na toto téma, který se bude konat 4. května v Praze!

Zařazeno v Aktuality