KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Virus ptačí chřipky znamená pro ptáky i savce riziko vyhynutí

21/04/06

Zdroj: AGROWEB

Virus ptačí chřipky H5N1 by mohl znamenat pro řadu druhů divokých ptáků a savců riziko vyhynutí. Je nutné sledovat divoké ptáky a savce v těch zemích, kde se virus nějakou dobu vyskytoval, vyzvala k pozornosti na internetových stránkách BBC Diana Bellová ze střediska pro ekologii a evoluci při univerzitě v britském Norwichi. Podle expertů z týmu Bellové je nemoc hrozbou pro biodiverzitu v mnoha asijských zemích, které jsou v centru pozornosti ekologů.

Britští vědci připomněli, že choroba nezabíjí jen drůbež a lidi. Zasáhla podle nich už nejméně jedenáct řádů ptáků, například racky, čápy, holuby, orly, jeřáby, pelikány, papoušky či sovy. Kontaminovaným masem se ale již nakazili kupříkladu tygři, levharti či domácí kočky; v laboratořích došlo k infikování myší a fretek.
Tým Diany Bellové konkrétně zkoumal propuknutí viru H5N1 u ohroženého puchola malého z čeledi cibetkovitých, který žije v lesích Vietnamu, Laosu a jižní Číny. Loni v létě tři tato zvířata nákaze podlehla. Jak se infikovala, není známo, protože tento druh nekonzumuje drůbež.

Zařazeno v Aktuality