KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vinařský fond podpořit propagaci vín z ČR

03/04/06

Zdroj: APIC AK ČR

Vinařský fond bude moci začít peníze shromážděné od vinařů a státu vydávat na podporu propagace a marketingu tuzemských vín. Evropská unie totiž schválila tuto formu pomoci českému vinařství. Uvedl to ministr zemědělství Jan Mládek, podle nějž se podařilo získat tzv. notifikaci ze strany EU po měsících tahanic.


Ve fondu, na jehož schválení vinaři čekají téměř dva roky, je v současnosti nashromážděno asi 130 milionů korun. „Čekali jsme na to jako na smilování boží,“ řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Po vstupu do EU byla totiž podle něj situace taková, že vinaři odváděli peníze, fond je ale prakticky nemohl do oboru vracet na podporách marketingu, protože neměl souhlas unie. U některých producentů to vyvolávalo značnou nelibost.


„Situace byla velmi obtížná,“ připustil ředitel fondu Jaroslav Machovec. Notifikace podle něj bohužel nebývá krátkou záležitostí. Přesto se ale podařilo některé věci podpořit, například propagaci mladého Svatomartinského vína, uvedl.


Vinařský fond vznikl v roce 2002 a do vstupu do EU vyplatil asi 440 milionů korun hlavně na výsadbu a obnovu vinic. Přibližně půlku z této částky tvořily půjčky. Od vstupu do EU je fond určen na podporu marketingu vína a upravila se i pravidla pro odvody.


Vinaři tak mají povinnost platit do fondu 50 haléřů z litru vína vyrobeného v ČR a uvedeného na trh a dalších 350 korun z hektaru vinice. Sumu rovnající se takto vybraným penězům pak přidává stát. Podle Machovce se může popsaným způsobem shromáždit asi 60 až 70 milionů korun ročně.


Podle Mládka se očekávalo, že vinařství bude po vstupu do EU a pádu celních bariér čelit tlaku levných dovozů z jiných zemí unie. Posilováním koruny k dolaru ale zlevnily i importy z dalších oblastí, třeba z Latinské Ameriky. Domácí trh s vínem roste, ale čeští vinaři na něm vlivem rostoucí konkurence ztrácejí podíl, uvedl ministr. Budou muset mimo jiné přidat v marketingu, v čemž jim má pomoci právě Vinařský fond, dodal. Sami producenti loni začali mluvit o krizi a propadu výkupních cen hroznů.


Tuzemské vinice se po mohutné výsadbě před vstupem do EU rozrostly zhruba na 18,7 tisíce hektarů. Spotřeba vína v tuzemsku stoupá, během posledních sedmi let se zvedla z 1,2 na téměř 1,7 milionu hektolitrů ročně, tedy necelých 17 litrů na osobu. To je asi polovina průměru EU, takže se očekává další vzestup konzumace. Na krytí domácí spotřeby se velkou měrou podílí dovoz.

Zařazeno v Aktuality