KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Škody do konce týdne

24/04/06

Zdroj: Agroweb

Povodňové škody v zemědělství by měly být sečteny do 30. dubna. Poté chce MZe s následky záplav do půli května seznámit vládu a podle rozsahu ztrát jí případně předložit návrh na částečnou kompenzaci postiženým farmářům. Řekl to Hugo Roldán z odboru komunikace MZe.

Postižení zemědělci měli podle Roldána ztráty nahlásit do konce minulého týdne. Stav prošetří zvláštní komise složené ze zástupců MZe a Agrární komory, které již vyrazily do terénu. Podle předběžných odhadů komory půjdou škody ze záplav v odvětví do stovek milionů korun.
V prvních měsících roku zaznamenali zemědělci výrazně vyšší počet pojistných událostí než ve stejném období loni. Důvodem byla nejen velká voda, ale i mrazy. Česká pojišťovna (ČP), která má na trhu zemědělského pojištění 85procentní podíl, za první čtvrtletí eviduje jen na plodinách škody za desítky milionů korun. Nejčastěji jde o škody z mrazu na vinné révě a vyzimování plodin, řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Další škody bude ČP hradit také ze záplav. Vedle ztrát na plodinách způsobily i milionové škody na uhynulých rybách. Koncem března rozhodlo MZe o zvýšení dotací zemědělského pojištění pro rok 2006. Zemědělské podniky, kteří chrání svůj majetek pojištěním, tak obdrží dvacetiprocentní dotaci z uhrazeného pojistného na pojištění zvířat pro případ nákaz a 35 procent z pojistného pro pojištění polních plodin. Pěstitelé některých speciálních plodin, například ovoce, zeleniny, vinné révy a chmele, ušetří letos na pojistném dokonce polovinu. Podle České asociace pojišťoven je však u nás nyní pojištěna pouze třetina rostlinné produkce, zatímco v ostatních zemích Evropy je to asi dvojnásobek.

Zařazeno v Aktuality