KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Máme co nabídnout zahraničním expertům?

18/04/06

Zdroj: Verlag Dashöfer

Jednou z cest, jak zaplnit mezery na českém trhu práce, zejména v technických oborech, je využití nabídky zahraničních specialistů.


V případě, že  bude mít ČR  zájem o  odborníky ze států mimo EU, bude jim muset v budoucnu nabídnout víc než dosud. Jinak ve světové konkurenci zemí, které lákají specialisty z ciziny, nejspíš neuspěje. Takový je závěr pilotního projektu k získávání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí,  na kterém se podílejí ministerstva práce, vnitra a zahraničních věcí oproti plánovanému 1 000.



Vybraní uchazeči musejí mít v ČR povolení k pobytu a práci. Na oplátku za své znalosti a zkušenosti mohou již po dvou a půl letech v ČR zůstat natrvalo. Podle zprávy projekt zatím mnoho nových expertů ale nepřilákal. Většinu účastníků pilotního projektu představují lidé, kteří v ČR v době jeho zahájení a rozšíření delší dobu žili a pracovali. Lidem v zahraničí měl v hledání místa pomoci portál www.praceprocizince.cz. Nabídka příležitostí na něm je ale podle zprávy zatím slabá.



Do projektu se mohou zapojit občané Bulharska, Chorvatska, Kazachstánu, Moldavska, Běloruska, Srbska a Černé Hory, Kanady a Ukrajiny. Projekt je určen i zahraničním absolventům českých vysokých a středních škol.


Získejte přehled o problematických částech právní úpravy vysílání zaměstnanců a možnostech jejich řešení na semináři Vysílání zaměstnanců z ČR a do ČR v rámci evropského hospodářského prostoru.


Chcete – li se orientovat ve zdaňování příjmů rezidentů plynoucích ze zahraničí, navštivte seminář Zdanění příjmů s mezinárodním prvkem.



Zařazeno v Aktuality