KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Jirovský: Dražší nafta může letos zvýšit náklady zemědělců až o miliardu

26/04/06

Zdroj: AGROWEB

Zhruba o 500 milionů až miliardu korun by letos mohla zvýšit náklady zemědělců dražší nafta. Odhadl to předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský s tím, že bude ale také záležet na dalším vývoji cen. Zemědělství podle Jirovského spotřebuje něco přes 500 milionů litrů nafty ročně, takže průměrné roční zdražení o korunu na litr znamená růst výdajů rolníků za pohonné hmoty zhruba o půl miliardy.

Také prezident Agrární komory Jan Veleba odhadl, že dražší nafta by se letos mohla projevit v nákladech zemědělců až miliardou korun. Veleba míní, že ceny ještě nedosáhly horní hranice; může tak vzniknout nákladový problém zemědělství. O to kritičtěji je podle něj třeba hodnotit nerozhodnost vlády při zavádění alternativních biopaliv na českém trhu.
Zdražující ropa začala posouvat cenová maxima začátkem minulého týdne, v jehož závěru vystoupila na 75,35 dolaru za barel. Rekord přitom padal od úterý do pátku každý den a od začátku roku je ropa dražší už asi o 20 procent. Dnes dopoledne ceny na světových trzích mírně klesaly. Analytici se ale většinou shodují, že pokles je pouze přechodný.
Vývoj cen ropy se projevuje na trhu pohonných hmot v tuzemsku. Cena nafty se za poslední týden zvýšila téměř o 70 haléřů na 29,97 Kč za litr. Počátkem roku stála necelých 28 korun. Loni přišel litr nafty u čerpacích stanic dle statistických údajů v průměru 27,87 koruny.

Zařazeno v Aktuality