KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Grůza: Svaz vinařů nehájí malé vinaře

26/04/06

Zdroj: AGROWEB


Poslanec Jan Grůza obvinil Svaz vinařů ČR, že špatně hájí zájmy drobných vinařů. Svaz do nařízení vlády prosadil omezení, která brání drobným vinařům hospodařícím na vinicích pod 20 arů čerpat podporu z dotačních titulů EU, řekl Grůza novinářům. Předseda svazu Jiří Sedlo takové nařčení odmítl.

„Pan poslanec Grůza by měl dělat předvolební boj někde jinde a nezatahovat do něj odborné organizace,“ řekl Sedlo. Grůza se o znovuzvolení do sněmovny uchází z pátého místa jihomoravské lidovecké kandidátky. Sedlo zdůraznil, že Svaz vinařů ČR na rozdíl od KDU-ČSL není součástí vládní koalice a nemá možnost ovlivňovat vládní nařízení. Připustil, že vyhláška není ideální, je ale lepší než žádná.
Vyhláška se týká podmínek společné organizace trhu s vínem. Novela nařízení ze začátku března například zjednodušuje administrativu pro žádosti i čerpání podpory a mění data pro jejich podávání. Rozšiřuje také ochranu vinic před škodami způsobovanými zvěří a ptactvem, snižuje minimální počty keřů u nově vysazovaných vinic nebo při jejich přesunu do svahu.
Grůza chce nyní vytvořit sdružení malovinařů ČR, které by dokázalo jejich zájmy hájit lépe než současný Svaz.

Zařazeno v Aktuality