KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dotace na pojištění pro zemědělce se letos zvýší

21/04/06

Zdroj: AGROWEB

Dotace zemědělského pojištění pro letošní rok vzrostou. Zemědělské podniky a podnikatelé, kteří chrání svůj majetek pojištěním, obdrží státní dotaci se výši 20 % z uhrazeného pojistného na pojištění zvířat pro případ nákaz a dalších hromadných škod a 35 % z pojistného pro pojištění polních plodin. Pěstitelé některých speciálních plodin, například ovoce, zeleniny, vinné révy a chmele, ušetří letos na pojistném dokonce polovinu. Rozhodlo o tom ministerstvo zemědělství a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, sdělil z České asociace pojišťoven Jan Kábrt.

„Rozhodnutí ministerstva vítáme, protože dotacemi se zvyšuje dostupnost zemědělského pojištění i pro ty zemědělské podnikatele, kteří z finančních důvodů dosud s pojištěním vyčkávali nebo je uzavřeli pouze v omezeném rozsahu,“ uvedl předseda stálé pracovní skupiny České asociace pojišťoven pro zemědělské pojištění Jiří Havelka. „Ministerstvo zemědělství tímto krokem dává jasně najevo, jak důležitý význam v zemědělském podnikání přikládá právě pojištění,“ dodal.
Zavedení státních dotací se pozitivně projevilo již v minulých letech, kdy přispělo k růstu propojištěnosti a předepsaného pojistného u pojišťoven, které zemědělské pojištění na našem trhu nabízejí. Růst zájmu o nákazová pojištění zvířat souvisí i se zvýšeným výskytem nemoci BSE v loňském roce a aktuálně i s prvními případy ptačí chřipky na našem území. Význam zemědělského pojištění oceňují každoročně i stovky zemědělců, jejichž úroda je postižena krupobitními škodami nebo mrazy. Také letošní jarní záplavy budou mít na svědomí škody za desítky milionů korun. Pojištěna je však pouze třetina rostlinné produkce, zatímco v ostatních zemích Evropy je to zhruba dvojnásobek.
Také u nás se do budoucna počítá s komplexním řešením problematiky zemědělského pojištění. Cílem je vytvoření nového systému eliminace rizik v zemědělském podnikání. Vznikl by Fond nepojistitelných rizik, do něhož by finančně přispíval stát a spravedlivě by z něj odškodňoval pouze ta rizika zemědělské výroby, která nelze krýt pojištěním. Pojistitelná rizika by pak nevyžadovala státní administraci a byla by plně v kompetenci komerčních pojišťoven. Případné odškodnění z Fondu nepojistitelných rizik přitom obdrží pouze ten podnikatel, který je komerčně pojištěn. Schválená výše státních dotací už nyní činí zemědělské pojištění pro zemědělce dostupnějším a všechny zainteresované strany předpokládají, že v letošním roce se i jejich propojištěnost zvýší.

Zařazeno v Aktuality