KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zásoby drůbeže rostou

15/03/06

Zdroj: APIC AK ČR


Hned několik akcí v souvislosti s ptačí chřipkou zorganizovala v minulých dnech Agrární komora ČR. Podílela se na přípravě snídaně ministra zemědělství Jana Mládka se sdělovacími prostředky. Dále i na regionální akci v sále Kosteleckých uzenin, kde se sešli producenti a zpracovatelé s veterináři, krmiváři, ale i novináři a odborníky a diskutovalo se o tom, jak vše řešit co nejlépe.



Ptačí chřipka ale neděsí tolik spotřebitele, strach mají hlavně producenti.


Spotřebitel se denně dozvídá ze sdělovacích prostředků, že maso i drůbeží výrobky jsou naprosto nezávadné, viru prosté. Pokud se povaří, podusí nebo peče při teplotě nad 70 stupňů Celsia, není se už vůbec čeho bát. Spotřebitel je proto vcelku v klidu. Zpracovatel však ví, že při výskytu ptačí chřipky se likvidují hejna, ne zásoby v mrazácích a mrazírnách. „Ty se ale vrší,“ posteskl si Jan Hečlo, ředitel ZOD Brniště, producent i zpracovatel drůbežího masa. I jeho firmě se snižuje odbyt drůbežího masa a specialit.


Dovozy drůbeže narůstají
Že by lidé přece jen omezovali spotřebu drůbežího masa? Čísla o tom ale nehovoří, ta ukazují na jinou záležitost. Rostou dovozy drůbežího masa ze zemí, kde už ptačí chřipka je a obchodníci raději maso nabízejí pod cenou, než by vršili zásoby v mrazírnách. Přichází sem maso nejen ze zemí Evropské unie, proti tomu je ministr zemědělství Mládek bezbranný a případná protidovozní opatření neexistují. „Jde o společný trh Evropské unie a společně nastavené obchodní podmínky, ty nelze porušovat,“ řekl v televizní debatě ministr.


Balíčky s označením CZ mají přednost
„Vadí mi konkrétně dovozy drůbeže z Brazílie,“ uvedl Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR. „Právě na společném jednání v sále Kosteleckých uzenin jsem se dozvěděl jednu nepříjemnou pravdu. V Brazílii se doposud krmí drůbež masokostní moučkou. Podle veterinářů smí do členských zemí drůbež i maso jen s atestem, že nebyla krmena masokostní moučkou, přesto mi to vadí. Navíc nevím, proč dávat přednost mraženému před chlazeným masem, určitě budu jíst raději klasicky vykrmenou drůbež,“ prohlašuje Veleba. Tak jako v televizní sedmičce upozornil na to, že velkochovy jsou proti nákaze takřka stoprocentně chráněné, proto nyní bude ještě pečlivěji hledat na každém obalu s drůbežím masem velká písmena CZ. „Tím budu mít jistotu, že konzumuji domácí drůbež, velmi precizně kontrolovanou našimi veterináři,“ uzavírá Veleba.

Zařazeno v Aktuality