KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vyšší dotace zvyšují prodej zemědělské techniky

02/03/06

Zdroj: AGROWEB

Výrobci a obchodníci se zemědělskou technikou očekávají letos Podobně jako v letech 2004 a 2005 zhruba o 15 procent vyšší prodeje než loni. Zdůvodňují to vyššími zemědělskými dotacemi zejména z EU, jejichž čerpání začalo v roce 2005. Informoval o tom Dušan Benža, tajemník Asociace zemědělské a lesnické techniky s tím, že důsledkem tohoto očekávání je také zvětšení výstavní plochy pro letošní veletrhu zemědělské techniky Techagro, který se uskuteční v Brně od 2. do 6. dubna.

Asociace spolu s Veletrhy Brno letošní mezinárodní exhibici organizuje. „Výstavní plocha tria zemědělských veletrhů se oproti roku 2004 zvýšila ze 42.000 na více než 50.000 metrů čtverečních,“ řekla manažerka výstav Marie Surková. Z toho 40.000 čtverečních metrů tvoří Techagro, jehož plocha vzrostla o pětinu. Také lesnický a myslivecký veletrh Silva Regina se 7000 metrů čtverečních má větší plochu, neboť i poptávka po zařízení na zpracování dřeva je větší, hlavně po strojích na zpracování biomasy jako obnovitelného zdroje energie. Kolekci výstav doplňuje veterinární technika na Animal Vetexu.
Traktory a kombajny tvoří téměř 90 procent ročního prodeje zemědělské techniky. „Traktorů se loni u nás prodalo 1630, meziročně o 16 procent více, což je rekord od roku 1994, odkdy děláme statistiky,“ řekl Benža. Výhradně dovážených kombajnů loni obchodníci prodali 144, meziročně o 13 procent více. Letos lze očekávat zhruba stejné nárůsty. Pomůže k tomu další růst dotací, které se meziročně zvýší z 55 na 65 procent úrovně farmářů EU. Z toho 35 procent, oproti loňským 30, dostanou farmáři z unie, zbytek dodá státní kasa. Nákupy techniky se podle Benži zvyšují, i když zemědělská produkce klesá. Po předloňské ztrátě by měli být farmáři za rok 2005 v zisku mezi pěti až šesti miliardami korun, dodal.
„Zemědělci potřebují inovovat a evropské dotace jim k tomu pomáhají,“ uvedl Luboš Ulč, jednatel plzeňské Danagry, podle níž je největší poptávka po strojích na posklizňové ošetření zrna. Další vystavovatel z regionu, Agriimport Líté z Plzeňska cítí oživení poptávky po mulčovacích strojích a štěpkovačích dřevin a lesních porostů, které odebírají jak zpracovatelé, tak obce. Prodejci zemědělské techniky označují Brno jako „malý Hannover“, kde se každé dva roky koná, podobně jako v Paříži, nejprestižnější evropský veletrh zemědělských strojů. „Stánky v Brně jsou výstavnější než v Bologni na veletrhu Eima nebo na Agromeku v dánském Herningu. Také organizace a zázemí je lepší,“ uvedl Ulč. Navíc podle Surkové je plocha v Bologni dvakrát a v Hannoveru třikrát dražší. Podle Benži je Brno nejlepším veletrhem na východ od Hannoveru. Vystavovatelé se proto chtějí předvést také východoevropským zemím. Ze 600 firem bude 110 zahraničních.

Zařazeno v Aktuality