KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V Rakousku testují na ptačí chřipku kočky

15/03/06

Zdroj: AGROWEB

Od minulého pondělí, kdy byl v Rakousku zjištěn nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 u tří živých koček, nechala řada majitelů v alpské republice své domácí zvířecí miláčky vyšetřit. Do sídla Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost výživy v Mödlingu poblíž Vídně bylo v průběhu týdne zasláno kolem pěti stovek vzorků za účelem zjištění přítomnosti viru. První výsledky se očekávají během úterý a středy, napsala dnes agentura APA.

Část rakouských chovatelů zachvátila po oznámení výskytu vysoce patogenního viru H5N1 u koček panika a někteří se rovnou rozhodli odnést svá zvířata do útulků. A to i navzdory faktu, že kontrolní testy tří infikovaných koček pocházejících z útulku „Noemova Archa“ ve Štýrském Hradci byly o den později již negativní. Tato skutečnost podle odborníků znamená, že kočky jsou zřejmě schopny nákazu odrazit nebo překonat a nepředávat dál.
Další majitelé nechali zvířata vyšetřit u zvěrolékařů. Ti kočkám provedou výtěr hltanu a vzorky zasílají do laboratoří v Mödlingu. Vyhodnocení testů stojí 44 eur (asi 1260 korun) a trvá přibližně sedm dnů.
První uhynulou kočku, v jejímž těle byla zjištěna přítomnost člověku nebezpečného viru ptačí chřipky H5N1, objevili koncem února na ostrově Rujana na severu Německa. Dalších 170 koček, které minulý týden převezli z útulku ve Štýrském Hradci na veterinární kliniku v rakouském Nickelsdorfu, mělo testy na H5N1 negativní.


Zařazeno v Aktuality