KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Tři laboratoře v ČR budou provádět vyšetření ptačí chřipky

02/03/06

Zdroj: AGROWEB

Okruh laboratoří pro vyšetřování ptačí chřipky by se mohl rozšířit. Zhruba do tří týdnů by mohly vyšetřování provádět kromě Státního veterinárního ústavu Praha také ve veterinárních ústavech v Jihlavě a v Olomouci. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Hlavním důvodem rozšíření okruhu laboratoří je podle něj to, aby se vzorky, kterých přibývá, nemusely vždy vozit jen do Prahy, často přes celou republiku.


Aby se mohla Olomoucká a Jihlavská laboratoř novému zadání věnovat, musí mít nejdřív pro příslušná vyšetření odzkoušenou metodiku, pracoviště musí také prodělat potřebné testy. Česká republika zatím od počátku roku na ptačí chřipku vyšetřilo téměř pět set uhynulých ptáků. Prověřuje se také uhynulá drůbež a provádí se i monitoring živých zvířat v chovech. Všechny výsledky byly zatím negativní.
Podle vedoucí Národní referenční laboratoře ve Státním veterinárním ústavu Praha Jiřiny Machové se na vyšetření vozí celá uhynulá těla ptáků, která musí být zabalena ve dvou nepropustných obalech. První výsledky z rychlých testů mohou být známy do 24 hodin. Vyšetření vzorků z jednoho ptáka přitom projde čtyřmi a více testy. Potvrzení viru ptačí chřipky od vzniku podezření pak trvá tři až čtyři dny. Je však ještě nutné nechat potvrdit výsledek v britské laboratoři ve Weybridge, uvedla dříve Machová.

Zařazeno v Aktuality