KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Třetí případ nemoci šílených krav v USA

15/03/06

Zdroj: AGROWEB

Ve Spojených státech se objevil třetí případ nemoci šílených krav (BSE). Ministerstvo zemědělství dnes potvrdilo pozitivní test u krávy ve státě Alabama.

Výskyt nemoci naznačil již běžný test z minulého týdne. Výsledky potvrdil detailní test uskutečněný vládní laboratoří, uvedl šéf veterinárního odboru ministerstva John Clifford.
První případ nemoci šílených krav v USA byl objeven v prosinci 2003 ve státě Washington u krávy narozené v Kanadě. Druhý případ byl odhalen loni v červnu ve státě Texas. Tato kráva se již narodila v USA.
U třetí krávy zatím ministerstvo zkoumá místo narození. Kráva byla asi deset let stará. BSE potvrdily zatím dva testy, rychlý a detailnější. Ministerstvo nechalo udělat ještě třetí typ testu. Výsledky z něj budou ještě tento týden, napsala agentura AP.
BSE se od svého prvního výskytu v britském hrabství Kent v roce 1986 objevila již ve více než 20 zemích. Nejvíce případů bylo zjištěno podle Mezinárodního úřadu epizootického (OIE) v Británii. Česká republika zatím zaznamenala 24 případů, první se objevil v roce 2001.

Zařazeno v Aktuality