KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ptačí chřipka v Evropě stlačuje ceny v tuzemsku

02/03/06

Zdroj: AGROWEB

Obchodní řetězce nutí dodavatele drůbežího masa zlevňovat, protože poptávka klesla v zemích s levnými přebytky, kde se nákaza vyskytla. Cenu drůbežího podle zástupců předních domácích zpracovatelských firem stlačuje šíření ptačí chřipky v Evropě. Producenti se obávají možné paniky kolem nákazy.

Aby posílili odbyt, ujišťují, že domácí drůbeží maso je vzhledem k vysokým standardům výroby a přísnému veterinárnímu dozoru bezpečné.
O bezpečnosti konzumace drůbežího přesvědčují i zástupci Státní veterinární správy a ministerstva zemědělství. Například společnost Xaverov podle generálního ředitele Zdeňka Štěpánka nezaznamenává pokles poptávky. Odběratelé ale tlačí dolů ceny, které u chlazené drůbeže klesly asi o čtyři koruny na kilogram. V České republice se navíc hromadí zásoby mraženého drůbežího. Pokud by se ptačí chřipka objevila v tuzemsku, je možné, že by se to odrazilo v poklesu poptávky, připouští Štěpánek.
Ptačí chřipka má vliv na trh drůbežím masem i podle Jaroslava Faltýnka ze společnosti Agrofert, která ovládá Kostelecké uzeniny. Promítá se v cenách i v prodejích, uvedl. Dodal, že řetězce při jednáních argumentují například nabídkou výrazně levnějšího drůbežího z Itálie.
Obavy o svou budoucnost mají také chovatelé drůbeže. Ceny, které dostávají o zpracovatelů, podle Františka Svobody z firmy Druko Střížov klesly a pokud by se snížily dále, hrozilo by zavírání některých farem. Ziskovost v oboru je totiž nízká a navíc letos v zimě vzrostly náklady zejména na vytápění.

Zařazeno v Aktuality