KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Poslanci upravili pravidla

23/03/06

Zdroj: AGROWEB

Poslanecká sněmovna v souvislosti s prosincovým zrušením takzvané restituční tečky Ústavním soudem minulý týden částečně změnila nová pravidla pro převádění pozemků restituentům, které poslanci přijali ještě před rozhodnutím ústavních soudců.

Změny zákonů o půdě, které v dolní komoře prosadily ČSSD a KSČM, v lednu odmítl Senát. Kritici argumentovali tím, že zvýhodňují skupinu lidí, která má ještě u soudů pohledávky, a dává jim možnost získat stavební pozemky za ceny z roku 1990.
Poslanci se ale minulý týden se stanoviskem senátorů ztotožnili jen částečně, když nepodpořili novelu zákona o půdě a novelu o převodu pozemků připojené k plemenářskému zákonu. Další novelu zákona o půdě a novelu zákona o Pozemkovém fondu sněmovna naopak opět podpořila. Poslanci se tak přiklonili k názoru ministra zemědělství Jana Mládka, podle něhož tyto změny nejsou v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu a naopak prý zpřehledňují převádění pozemků.
Někteří senátoři ale míní, že navrhované změny nezaručí, aby převody pozemků oprávněným osobám byly transparentní. V řadě případů totiž prý předřazují prodej pozemků jejich převodu oprávněným osobám. Například společníci obchodních společností, kteří 36 měsíců provozují činnost v daném území, nebo hospodařící rolníci a vlastníci pozemků s rozlohou větších než deset hektarů půdy, by podle návrhu měli přednost před oprávněnou osobou, uvedla již dříve senátorka Jitka Seitlová.
Sněmovna také minulý týden na návrh předsedy zemědělského výboru Ladislava Skopala odvolala z funkce předsedu dozorčí rady Pozemkového fondu Jiřího Drdu. Fond čelil kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech. Aféra stála křeslo bývalého ministra zemědělství Petra Zgarbu, vyvolala personální změny i v prezidiu fondu. Policie zatím v případu zmíněných převodů nikoho neobvinila. Pracovníci z finanční policie však mají důvodné podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, proto zahájili úkony v trestním řízení. Řekla to mluvčí finanční policie Lucie Uhlířová. Kriminalisté podle ní podezřívají okruh konkrétních osob, nechtějí však upřesnit, o koho jde a zda jsou to pracovníci Pozemkového fondu. Kvůli vyšetřování zamířili kriminalisté v únoru dvakrát do pražské centrály fondu, nikoho však nezadrželi, jen zajistili písemné dokumenty a materiály.

Zařazeno v Aktuality