KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Na chřipku u nás už bylo vyšetřeno kolem 1250 ptáků

23/03/06

Zdroj: AGROWEB

V České republice bylo od počátku roku vyšetřeno na ptačí chřipku 1248 kusů ptáků a drůbeže a všechny výsledky byly negativní, řekl v pátek mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Odborníci ale soudí, že ptačí chřipka se časem pravděpodobně objeví i v tuzemsku. Vyskytla se již ve všech sousedních státech i v dalších evropských zemích.

Podle Dubna může jistou ochranu Česku skýtat dlouhá zima, protože zamrzlé vodní plochy nelákají vodní ptáky putující po Evropě k přistání. Týká se to hlavně labutí, u nichž se nemoc objevila v jiných státech.
Nálezů uhynulých opeřenců, kteří byli odesláni na vyšetření, tento týden ubylo. „Lidé si zřejmě vzali k srdci radu, že není důvod mít obavy z normálních úhynů jednotlivých drobných ptáků,“ uvedl dále mluvčí správy s tím, že podezřelé jsou hromadné úhyny ptactva nebo mrtví vodní ptáci.
Ode dneška začala k ptačí chřipce fungovat na ministerstvu zemědělství informační linka s číslem 800 100 415, kde lidé nejdříve vyslechnou základní informace a poté se mohou doptat na konkrétní problém operátorky. Podle Dubna na ni zatím volalo několik desítek lidí a přišly i některé kurioznější dotazy, například zda může dítě chytit ptačí chřipku na pískovišti, když jí ptačí výkaly.
Od středy se začaly do všech domácností distribuovat letáky s informacemi a radami ohledně nákazy. Informační kampaň má podle ministerstva zemědělství napomoci tomu, aby všichni lidé dostali údaje o ptačí chřipce a rizicích s ní spojených. Zároveň má předcházet zbytečné panice.
Zájemci mohou nalézt podrobnější informace k ptačí chřipce také například na webu ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, případně na stránce www.ptaci-chripka.cz.
V Česku zůstávají v platnosti mimořádná veterinární opatření, mezi něž patří zákaz výstav a trhů drůbeže a ptáků, kontroly dezinfekce aut pro přepravu zvířat při vstupu území ČR a také zákaz pobytu drůbeže ve volných výbězích v podnikatelských chovech. Ty musí být chráněny před vniknutím volně žijících ptáků a farmáři mají také povinnost hlásit podezřelé příznaky u zvířat. Podobná doporučení platí pro drobné chovatele.

Zařazeno v Aktuality