KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Čerpání peněz z unijního programu Sapard u nás skončilo

02/03/06

Zdroj: AGROWEB

Česká republika dokončila čerpání peněz z unijního programu Sapard. Z původně předvstupního programu na podporu zemědělství vyčerpala přidělené prostředky o rok dříve, než musela. Celkem tak vyčerpala 92,8 milionu eur, tedy přibližně 2,7 miliardy korun. Ve včerejší tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo financí.

Na sklonku loňského roku proplatil resort financí poslední souhrnnou žádost. Z desítky nových členských zemí je tak ČR zatím jediná, která program Sapard ukončila. Čas na čerpání měla do konce letošního roku. Z prostředků EU vyčleněných pro ČR na program Sapard zatím bylo do českého státního rozpočtu převedeno 95 procent. Zbývajících pět procent, které zatím byly zemědělcům proplaceny ze státního rozpočtu, dostane ČR od Evropské komise poté, co dostane konečnou zprávu o programu Sapard a vydá rozhodnutí o schválení účtů. Poté bude tento program oficiálně uzavřen. Podle Státního zemědělského intervenčního fondu bylo zatím ze Sapardu vyplaceno zhruba 1500 projektů v objemu kolem 3,7 miliardy korun, z čehož převážnou většinu tvořily prostředky EU, zbytek národní zdroje. K vyplacení zbývá ještě asi 70 projektů ve výši kolem 94 milionů korun, z čehož 71 milionu připadá na zdroje EU. Fond předpokládá ukončení výplat letos v září.
Projekty, které byly původně vybrány a schváleny v rámci programu Sapard, ale nezbyly na ně peníze, se financují z takzvaného Horizontálního plánu rozvoje venkova, což jsou rovněž peníze z rozpočtu EU. Podmínky čerpání jsou zachovány.

Zařazeno v Aktuality