KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nároky na administrativu pro malé vinaře projednají poslanci příští týden

30/01/06

Zdroj: Agroweb

V rámci novely zákona o vinařství navrhl dnes poslanec Jan Grůza, aby drobní vinaři byli zbaveni náročné administrativy. Zátěže mají být podle něj zbaveni vinaři, kteří vyrobí do 2000 litrů vína a pěstují ho nejvýše na dvaceti arech půdy. Jeho návrh je však v rozporu s nároky Evropské unie. Sněmovna by měla o tom rozhodovat už příští týden.

Podle Grůzy administrativní zátěž vzbudila obrovskou nevoli především mezi drobnými vinaři. Protestují proti údajně přebujelé administrativě dlouhodobě, zorganizovali i petici. Grůza dnes ve sněmovně jejich názor hájil. tvrdí, že jižní Morava má tradici malých vinic a lpění na uvedených pravidlech ji prý ohrožuje.
Připustil, že jeho návrh je v rozporu s nároky EU. Debata by se ale podle něj neměla přesunout na půdu Evropského parlamentu. Uvedl, že v Evropě by se mělo vážně diskutovat i o tom, že některá nařízení, která vyhovují velkým státům, nemusí vyhovovat jednotlivým státům členské unie a mohou způsobovat určitý kolaps, určitou likvidaci jejich tradiční kultury.
Grůza připomněl, že předchozí novela, která reagovala právě na požadavky EU, přinesla malým vinařům mnoho problémů. Evropa skutečně velmi přísně střeží produkci vína a jakékoliv množství, které se uvádí na trh, musí být dokladováno a jakýkoliv vinař, který prodá byť jen jeden litr vína, spadá pod přísnou legislativu Evropské unie, řekl. I malí vinaři tak podle něj musí evidovat výnos z vinice, zásoby na skladu i vyrobené víno.


 


 

Zařazeno v Aktuality