KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hlubší škrty v zemědělských dotacích požaduje skupina členů WTO

30/01/06

Zdroj: Agroweb

Celková úroveň subvencí by se měla podle návrhu skupiny deseti významných zemědělských dovozců, který vznesli včera při jednáních Světové obchodní organizace (WTO), snížit o 45 až 75 procent. Jde o hlubší škrty v zemědělských subvencích, než navrhuje Evropská unie nebo USA. Evropská unie vloni navrhla snížení subvencí o 50 až 75 procent, zatímco USA o 31 až 75 procent.

Delegáti 149 zemí WTO tento týden jednají v Ženevě poprvé od prosincové ministerské konference v Hongkongu. Členské země se tam dohodly odložit termín pro sjednání návrhu globální dohody o liberalizaci obchodu do konce dubna.
Skupina G10, v níž je kromě jiných Japonsko nebo Norsko, navrhuje zařadit do nejvyššího pásma pro snížení subvencí Evropskou unii. O 65 procent by se dotace měly snížit v USA nebo Japonsku. Švýcarsko a Norsko by byly zahrnuty do skupiny s nejnižší redukcí.
Největší překážkou dohody takzvaného Katarského kola je zemědělství. Toto kolo mělo být po čtyřech letech vyjednávání uzavřeno v Hongkongu, právě kvůli zemědělství však k tomu nedošlo. Vedle domácích subvencí a exportních dotací se v sektoru zemědělství jedná o snížení cel. Evropská unie je v tomto směru pod tlakem, aby udělala výraznější ústupky, než nabízí.

Zařazeno v Aktuality