KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Chovatelé musí v mrazech o zvířata zvlášť pečovat

30/01/06

Zdroj: Agroweb

Volně žijící zvířata zimními mrazy trpí, zejména při velké sněhové nadílce. Strádat však mohou i hospodářská zvířata, pokud jim chovatel nezajistí základní podmínky. Zásadou v mrazivých dnech je omezit větrání ve stájích, především průvan. Na něj je citlivý skot, prasata, ale i drůbež. Pokud má dobytek možnost výběhu, je třeba zajistit možnost napájení, upozornil mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Ve výběhu musí mít zvířata nezamrzající zdroj vody a možnost úkrytu před nepřízní počasí. Počítat je podle něj třeba i s tím, aby krmení a podestýlka vydržela až do jara, vykládá dále Duben.
Chovatelé psů by měli podle Dubna omezit procházky v mrazivých dnech na nejnutnější možnou míru a vždy ošetřit zvířeti tlapky před vycházkou i po návratu krémem. Postačí například indulona, či dětský olejíček.
V mrazivých dnech je vhodné prospět volně žijícím zvířatům, připomíná Duben. Zpěvné ptactvo ocení různá olejnatá semena, třeba slunečnice nebo nějaké speciální směsi, které nabízejí obchody pro zvířata.

Zařazeno v Aktuality