KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

České republice hrozí stále vysoká pokuta od EU za nadměrné zásoby

30/01/06

Zdroj: Agroweb

Pokuta od Evropské komise v řádu až desítek milionů eur hrozí i nadále České republice kvůli údajnému hromadění zásob zboží před vstupem do unie. Po dnešním jednání s komisařkou Mariann Fischerovou-Bölovou to uvedl ministr zemědělství Jan Mládek.

Komisařka loni na jaře pohrozila vládám deseti nových členských zemí EU za spekulativní zásoby klíčových komodit pokutami v celkové výši až 465 milionů eur, z toho skoro 100 milionů (zhruba tři miliardy korun) mělo připadnout na nás. Dotčené země však protestovaly a problém dosud zůstává nevyřešen, s výjimkou nadměrných zásob cukru, což se však ČR netýkalo. „Pokuta hrozí menší, ale pořád dost vysoká,“ řekl Mládek, který posléze odhadl hrozící sankci „v nejhorším scénáři na asi polovičku z uvedené sumy 100 milionů eur. „Musím říci, že tato otázka vyvolává mé nejvyšší znepokojení. Není dosud vyřešena a budeme jí muset věnovat maximální pozornost,“ dodal.
EU pohrozila novým členským státům ještě před jejich vstupem značnými pokutami v případě, že se v nich vytvoří nezvykle vysoké zásoby. Obávala se totiž, že obchodníci budou hromadit různé zboží od masa a obilí po česnek a jogurty, aby je po vstupu do EU prodali za vyšší ceny. Ministr se od komisařky dožadoval podrobnějšího objasnění výpočtu nadměrných zásob, vedle údajů o dovozu a vývozu. Kupříkladu se pozastavil nad zahrnutím zásob lihu, ačkoliv jeho dovoz do ČR byl před vstupem do EU zatížen vyšším clem než po 1. květnu 2004. Vybídl rovněž k přihlédnutí k celkovému dovozu do EU v tehdejším období „slabého dolaru“, anebo k rozlišení dovozu z tehdejší „patnáctky“ EU. „Připadá nám nesprávné, že bychom měli být trestáni za dovozy ze ‚starých zemí‘, které měly přímé či nepřímé pobídky, aby zboží k nám vozily,“ poznamenal.
Komisařka ministrovi nenaznačila, kdy by komise o případných pokutách mohla rozhodnout. Mládek očekává ještě dlouhá technická jednání o jednotlivých údajích a argumentech. „Všechna opatření byla dělána s úmyslem, aby nebyl narušen jednotný trh EU, a my si myslíme, že narušen rozhodně nebyl, protože v rámci velké Evropy to jsou opravdu okrajové záležitosti,“ dodal.


 

Zařazeno v Aktuality