KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Agrární komora požaduje dorovnání přímých plateb na 65 procent

25/01/06

Článek AGROWEB

Přímé platby z Evropské unie letos vzrostou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti loňským třiceti procentům, Česká republika je může doplatit až na 65 procent. Původně se pro letošní rok počítalo s dorovnáním z národních zdrojů na 63 procent úrovně ve starých členských zemích unie. Nyní však zemědělci požadují dorovnání na maximální hranici 65 procent, což je celková částka, která jim náleží a to, k čemu se stát zavázal na summitu v Kodani, uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Zvýšení přímých plateb na 65 procent by obnášelo zhruba půl miliardy korun z rozpočtu navíc. Zemědělci by letos měli z rozpočtu ministerstva zemědělství dostat na dorovnání přímých plateb na 63 procent zhruba sedm miliard korun. O posledních 800 milionech korun se mělo jednat na začátku letošního roku. Podle Veleby požadavek na 65procentní dotace zvýší tuto částku zhruba na 1,3 miliardy korun.
O požadavku na zvýšení přímých plateb bude ve středu jednat vedení agrární komory s ministrem zemědělství Janem Mládkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou, informoval Veleba. Sobotka tvrdí, že na případné navýšení přímých plateb by měl být primárně použit rezervní fond ministerstva zemědělství. Konkrétní závěry však vzejdou až ze středečního jednání, řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.


 

Zařazeno v Aktuality