KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Za ministra Petra Zgarbu nastoupí Jan Mládek

15/11/05

Článek APIC


PRAHA – Ministr zemědělství Petr Zgarba odstoupí 16. listopadu z funkce. Jeho nástupcem bude nynější poslanec ČSSD Jan Mládek. Na tiskové konferenci ve čtvrtek to řekl premiér Jiří Paroubek. Zgarba uvedl, že po debatě s premiérem dospěl k závěru, že nabídne rezignaci kvůli četným mediálním kauzám.



V poslední době byla středem pozornosti médií především aféra Pozemkového fondu, který umožnil spekulantům v okolí Prahy i na dalších místech ČR získat lukrativní pozemky. Za ty mohou obchodníci získat až dvě miliardy korun.


Premiér  Parouek je podle jeho slov přesvědčen o tom,  že Petr Zgarba není zapleten do toho kontroverzního převodu pozemků, ke kterému došlo v Pozemkovém fondu. „Podle mých informací nebyl pro tento kontroverzní převod,“ prohlásil premiér.Upozornil ale na to,že jeho trpělivost s Pozemkovým fondem, ale také s Podpůrným garančním, rolnickým a lesnickým fondem, které spadají do Zgarbovy kompetence, je u konce.V Pozemkovém fondu, který spravuje státní zemědělské nemovitosti a vypořádává restituční nároky na náhradní pozemky, je podle Paroubka potřeba razantním způsobem vyměnit  prezídium,výkonný výbor, ale také se podívat do řad úředníků PF. Vláda již schválila návrh na odvolání prezidia, které odsouhlasilo zvláštní režim, v rámci nějž půdu získali překupníci. Odvolání členů orgánu musí ještě schválit Poslanecká sněmovna. O svůj post již také na Zgarbův návrh přišlo několik členů výkonného výboru.


Mládek podle Paroubka sice není odborníkem v oblasti zemědělství, ale je to člověk, který prokázal, že je schopným ekonomem teoretickým i praktickým a také manažerem. „V tuhle
chvíli potřebujeme někoho, kdo přijde do toho rezortu z vnějšku, a napraví tam ty vztahy,“ dodalpremiér.


Mládek ke svým cílům uvedl, že je třeba rekonstruovat orgány Pozemkového fondu i PGRLF. Dále se chce zaměřit na hladký tok evropských peněz do českého zemědělství. Pokud jde o samotné ministerstvo, chce Zgarbův nástupce provést kroky směrem k funkčnosti úřadu, v případě nutnosti i personální změny.


Personální změny totiž premiér nepokládá za uzavřené ani v PF, ani v podpůrném fondu. Ten byl ve středu nucen převést významný podíl potravinářské firmy Setuza na firmu Český olej, který zastupuje podnikatel Tomáš Pitr. Převod 38 procent akcií Setuzy na Český olej vychází ze smlouvy, připravené minulým vedením MZe, v jehož čele byl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Zgarba kvůli netransparentní transakci ve středu z podstatné části obměnil
představenstvo i dozorčí radu PGRLF.


Pro zemědělce je Zgarbův nástupce zřejmě spíš překvapením. „Pana Mládka neznáme a nevíme, co si o zemědělství myslí. Počkáme s čím přijde,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. „Nikdo se nás na nic neptal, což je neobvyklé,“ dodal.

Zařazeno v Aktuality