KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Úvěr na půdu lze získat rychleji

04/11/05

Článek AGROWEB

Peníze na úvěr produktu Půda, určený pro zemědělce, lze u GE Money Bank nyní čerpat rychleji. Stačí předložit doklad o návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí. To zrychlí proces o jeden až dva měsíce. Banka poskytla k 12. říjnu tento typ úvěru již 173 žadatelům, z toho 78 procent klientů získalo nebo má zažádáno o státní podporu, sdělila vysvětlila Iva Prokopová, manažerka úvěrů pro zemědělce GE Money Bank.

Dříve šlo čerpat úvěr až po vkladu zástavního práva banky do katastru nemovitostí, což klient dokládal listem vlastnictví, vysvětlila Prokopová. GE Money Bank má podle ní dlouhodobě vedoucí pozici v oblasti úvěrování zemědělců a jedním z často využívaných je právě úvěr Půda. Velmi pozitivní vliv má především spolupráce s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF), který poskytuje zemědělcům finanční podporu. Klienti GE Money Bank tvoří 69 % z celkového počtu zemědělců, kteří získali od PGRLF dotaci části úroku z úvěru v rámci programu Půda, dodala Prokopová.
Od dubna navíc peněžní ústav zemědělcům umožňuje za provozní a investiční úvěry ručit skotem. Pro větší snadnost a úsporu času a nákladů je dobytek oceněn účetní cenou, pak už postačí jen zajišťovací převod vlastnického práva. Díky tomu není nutné využívat znaleckých posudků a notářských zápisů, informovala.

Zařazeno v Aktuality