KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prohlášení AK ČR ke skupování pozemků s restitučními nároky

04/11/05

Článek AGROWEB

Agrární komora ČR sleduje se znepokojením rozhodování prezidia Pozemkového fondu ČR. Považuje ho za neetické, protože hájí zájmy úzkých lobbystických skupin. Odpovídá tomu řada jeho kontroverzních rozhodnutí, která se týkají vydávání pozemků držitelům skoupených restitučních nároků, uvádí prezident komory Jan Veleba v prohlášení.

Podle Veleby tomu odpovídá i snaha tohoto orgánu zastavit prodej státní půdy těm, kteří ji mají pronajatou, a za účelem zemědělského hospodaření koupili movitý i nemovitý majetek. Je snaha zbývající státní půdy využít ve prospěch těch, kteří disponují skoupenými restitučními nároky, soudí prezident komory Veleba.
Ministr zemědělství měl k tomuto tématu mimořádnou tiskovou konferenci 1. září. Agrární komora ČR spolu s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů uspořádala konferenci 13. září a vydala prohlášení, kde upozornila na problémy spojené se spekulacemi kolem restitučních nároků. Komora vyzvala ministra zemědělství k takovým opatřením, aby byl restituční proces navrácen svému původnímu účelu, tedy k napravení minulých křivd a vrácení půdy původnímu vlastníkovi nebo jeho dědicům.
V mnohých případech nejsou překupníci restitučních nároků ani českými státními občany. Restituční nárok těmto zahraničním spekulantům legitimizuje nákup půdy a nahrazuje podmínku českého státního občanství, upozornil Veleba.
Prodlužováním restituční tečky se podporuje vydávání půdy spekulantům, poukázal prezeident komory. V současné době je podle něj více než 80 % z restitučních nároků předmětem obchodů a spekulace. Pouze necelých 20 % zůstává v rukou původních restituentů, kteří se bohužel o své nároky příliš nehlásí. Velký zájem o lukrativní pozemky v rámci restitucí se vůbec netýká zemědělského podnikání a neplní původní smysl restituce.
Na základě těchto skutečností AK ČR podporuje snahu ministra zemědělství Petra Zgarby daný stav řešit všemi dostupnými zákonnými prostředky.
Žádáme, aby bylo zveřejněno, jak jednotliví členové prezidia Pozemkového Fondu ČR v jednotlivých kauzách, respektive kontroverzních vydáních státních pozemků, hlasovali.

Zařazeno v Aktuality