KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Národní obilní družstvo?

15/11/05

Článek AK ČR


Jak šla letos sklizeň polních plodin, tak se z různých částí republiky ozývalo zděšení z propadu farmářských cen. Začalo to řepkou, pokračovalo obilím, bramborami a skončilo hrozny. Účtem jsou letošní tržby z rostlinné výroby, které oproti minulému roku poklesnou minimálně o deset miliard korun!



Tento vývoj je zákonitý a pokud zemědělci setrvají u dosavadního převážně individuálního způsobu prodeje svých výrobků, pak se nic nezmění a cenový šok se bude v příštím roce opakovat. Ledaže by přišla neúroda.


 


Možná se ale změní. Představenstvo AK ČR totiž na svém posledním jednání 25. října rozhodlo o ustavení skupiny reprezentantů pod mým vedením, jejímž úkolem je zahájit práce na založení národní odbytové obilní organizace. Zdá se, že čas nazrál a obilní cenová redukční dieta vykonala svoje. Cílem je, aby k založení došlo do příštích žní a aby bylo plně využito potenciálu stávajících regionálních odbytových organizací, které už hospodaří.

Zařazeno v Aktuality