KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zemědělci chtějí znovu otevřít vstupní jednání s Bruselem

20/09/05

Článek APIC


ŽIDLOCHOVICE – Znovuotevření vstupních jednání s Evropskou unií ve věci dotací zemědělcům požaduje česká Agrární komora spolu se svými sesterskými komorami na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku.



Farmáři prý nejsou kvůli špatně vyjednaným podmínkám schopní konkurence, což podle nich vede ke snižování stavů zvířat a rostoucímu dovozu surovin. Jen v ČR se zvedly dovozy vajec od ledna do července až desetinásobně. „Je to ale běh na delší trať,“ přiznal prezident Agrární komory ČR Jan Veleba po jednání s prezidentem evropské profesní farmářské organizace COPA Rudolfem Schwarzböckem.


Cílem první schůzky bylo podle Veleby seznámit nového šéfa COPA, proč je zemědělství v nově přijatých zemích na ústupu. U jednotlivých oborů může totiž špatně nastavená dotační politika vést až k jejich pádu. „Myslíme si, že by ČR měla rychle přijmout antidumpingová opatření proti dovozu levných vajec,“ prohlásil šéf české agrární komory.


Schwarzböck odmítl komentovat úvahy o možné diskriminaci s poukazem na to, že vstupní podmínky si každý stát vyjednal sám. Připustil však lobbování ve prospěch i českých zemědělců. „Naším cílem je vystupovat na trhu EU jednotným hlasem,“ uvedl prezident COPA. Změny v zemědělské politice unie pak označil za nezbytnou, protože obor by se dostal pod natolik velký tlak, že by to mohlo všem způsobit velké potíže.


Francie však v neděli zopakovala, že zemědělská politika EU je nedotknutelná. Francouzský ministr zemědělství Dominique Bussereau vyloučil v Londýně jakékoli změny společné zemědělské politiky EU a zdůraznil, že její finanční zajištění bylo v roce 2002 dohodnuto na 11 let a nepřichází v úvahu na tom cokoli měnit.


Rozdíly v cenách zemědělské produkce, na které upozorňovala česká Agrární komora, považuje Schwarzböck za výsledek činnosti politiků, kteří se obávali reakcí svých daňových poplatníků. „Podle mých informací se však ceny výrazně snižují, například v Rakousku jsou velmi podobné s českými,“ uvedl.


Zemědělci zemí takzvané Visegrádské čtyřky (V-4) jsou však stále přesvědčeni, že je nerovné podmínky likvidují. Budou proto dále jednat nejen na úrovni svých profesních organizací, ale i s vládami a nevylučují ani případné protestní akce.

Zařazeno v Aktuality