KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sklizeň je u konce. Bude průměrná, tvrdí Agrární komory

26/08/19
viz. zdroj

Zdroj: TÝDEN.cz

23.08.2019

Letošní sklizeň je prakticky u konce, podle Agrární komory ČR bude u obilovin průměrná v porovnáním s posledním desetiletím, horší situace je u řepky. Uvedli to zástupci komory na tiskové konferenci na agrosalonu Země živitelka. Podle náměstka ministra zemědělství Jindřicha Fialky se aktuálně nepočítá s tím, že by se letos vyplácely kompenzace za sucho tak, jak tomu bylo v předchozích letech.

Podle prezidenta komory Zdeňka Jandejska by se mohlo jednat o kompenzacích za ztráty způsobené přemnoženými hraboši na Moravě, kde v některých případech sežrali prakticky celou úrodu. Nejhorší výnosy oproti normálu jsou podle komory v severních Čechách a na jižní Moravě. Obilovin, i když v horší kvalitě, bude letos sklizeno podle viceprezidenta komory Josefa Kubiše dostatek. ČR je dlouhodobým vývozcem obilí.

U řepky podle Kubiše při dozrávání zasáhla porosty vedra kolem 35 stupňů Celsia, snížila se tak její olejnatost. Očekává kvůli tomu propad o čtvrtinu u řepky pěstované na výrobu oleje. Měla by tak vzrůst její cena, komora očekává, že překročí deset tisíc korun za tunu. Fialka možné změny cen komentovat nechtěl.

Jandejsek apeloval na to, aby se v příštím dotačním programovacím období zvýšila česká živočišná produkce a produkce tzv. citlivých komodit, jako je zelenina a ovoce nebo brambory. "Byli jsme státem, který byl v základní zelenině skoro soběstačný. Nyní se u nás květák legálně vůbec neprodukuje, jenom na černo. Rybíz nebo angrešt jsou na sedmi procentech toho, co tu bylo," řekl prezident.

Zemědělci letos v zimě ve druhé fázi žádostí o kompenzace za sucho požádali o 1,3 miliardy korun. V první fázi na konci loňského roku, když se žádalo o kompenzace za krmné plodiny, to bylo 961 milionů korun. V součtu tak šlo o více než 2,25 miliardy korun. Stát pro ně měl dvě miliardy korun. Peníze čerpali na kompenzacích i za předloňské sucho.

Zemědělce loni nepostihlo sucho jen v Česku, ale téměř v celé západní a střední Evropě. V Polsku se škody v tomto roce odhadují na 11 miliard korun, v Belgii na 6,75 miliardy, v Německu na 17 miliard. V ČR se odhadovaly na deset až 11 miliard korun.