KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Informace pro žadatele AEKO a EZ k přechodnému období

20/08/19
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

12.8.2019

Ukončení příjmu žádostí o zařazení do AEKO a EZ a možnosti vstupu do navazujících zkrácených závazků. Vzhledem k ukončování programového období 2014-2020 nebude od roku 2020 umožněno podávat žádosti o zařazení do 5 letých závazků Agroenvironmentálně-klimatických opatření podle nařízení vlády č. 75/2015 Sb., a žádosti o zařazení do 5 letých závazků opatření Ekologické zemědělství podle nařízení vlády č. 76/2015 Sb.

Výjimkou bude podopatření Zatravňování orné půdy a Zatravňování drah soustředěného odtoku, do kterých bude možné vstoupit i v roce 2020.

S ohledem na zpoždění evropské legislativy připravuje MZe nařízení vlády s předpokládanou účinností od 1. 1. 2020, které umožní vstup do navazujícího závazku na dva roky.

Žádosti o zařazení bude možné podat pouze na díly půdních bloků, jejichž převážná část byla v LPIS k 31. 12. 2019 zařazena v závazku podle nařízení vlády č. 75/2015 Sb., resp. č. 76/2015 Sb. Žadatelům v orientaci pomůže vrstva v LPIS.

Návrhy nařízení vlády přímo navazují na podmínky dané nařízeními vlády č. 75/2015 Sb., resp. č. 76/2015 Sb., nicméně oproti těmto nařízením umožňují uzavírat zkrácené navazující závazky v délce dvou let. Aby bylo možné zkrácené závazky realizovat bylo nutné provést revize podmínek vybraných podopatření a zároveň revize kalkulací sazeb, ve kterých jsou provedené úpravy podmínek pro poskytnutí dotace zohledněny.

Přehled základních změn v rámci navazujících dvouletých závazků pro:

Agroenvironmentálně-klimatická opatření

  • zrušena kvóta pro navyšování, tj. není omezené navýšení v druhém (posledním) roce závazku. Nicméně kvóta na snížení z důvodu ztráty DPB v LPIS bude nově ve výši 10 %.

    Integrovaná produkce ovoce: Vypuštěna podmínka odebírání vzorků půdy a zajištění rozboru za účelem zjištění dodržení limitu obsahu sledovaných těžkých kovů. Sazba: 400 EUR/ha/rok.

  • Integrovaná produkce révy vinné:

    • Společné podmínky: Zrušena podmínka nově introdukovat dravého roztoče T. pyri a podmínka povinného ozelenění každého druhého meziřadí stanovenou směsí.

    • Základní ochrana vinic: Počet aplikací POR proti padlí a plísni révové bude stanoven na 12 za celé období dvouletého závazku. Sazba: 197 EUR/ha/rok.

    • Nadstavbová ochrana vinic: Počet aplikací POR proti padlí a plísni révové bude stanoven na 8 za celé období dvouletého závazku. Sazba: 550 EUR/ha/rok.

  • Integrovaná produkce zeleniny a jahodníku: Vypuštěna podmínka odebírání vzorků půdy a zajištění rozboru za účelem zjištění dodržení limitu obsahu sledovaných těžkých kovů. Sazba:

  • Integrovaná produkce zeleniny: 425 EUR/ha/rok

  • Integrovaná produkce jahodníku: 431 EUR/ha/rok.

  • Ošetřování travních porostů: V tomto podopatření nedochází s ohledem na charakter podmínek k zásadním změnám. Žadatelé nemusí v rámci nového zkráceného závazku držet kontinuitu ve vymezení ENVIRO. Možné převymezení titulů bude možné zajistit v jarních měsících roku 2020, před podáním Jednotné žádosti. V titulu Horské a suchomilné louky hnojené je podmínka povinného hnojení upravena tak, že žadatel musí hnůj nebo kompost aplikovat jednou v průběhu závazku, bez stanovení konkrétního termínu.

    Sazby: výše dotace se mění pouze u titulu Horské a suchomilné louky hnojené, a to na 147/EUR/ha. U ostatních titulů je výše sazeb zachována.  

  • Údržba zatravněných dílů půdních bloků: Toto podopatření navazuje na podopatření Zatravňování orné půdy. Stanovuje základní podmínky pro údržbu zatravněných ploch (seč, pastva, možnosti hnojení). Sazby:

  • 115 EUR/ha/rok zatravněné plochy podél vodního útvaru,

  • 107 EUR/ha/rok u ostatních zatravněných ploch.

  • V titulu Nektarodárné biopásy je biopás zakládán na celé období dvouletého závazku. Nezakládá se následný biopás. Sazby:
    • Krmné biopásy: 670 EUR/ha/rok
    • Nektarodárné biopásy: 609 EUR/ha/rok.
  • Ochrana čejky chocholaté: V tomto podopatření nedochází k zásadním změnám. Sazba: 667 EUR/ha/rok

  • Údržba zatravněných drah soustředěného odtoku: Toto podopatření navazuje na podopatření Zatravňování drah soustředěného odtoku. Stanovuje základní podmínky pro údržbu zatravněných ploch (seč, pastva, hnojení). Sazba: 135 EUR/ha/rok.

Opatření Ekologické zemědělství

  • zrušena kvóta pro navyšování, tj. není omezené navýšení v druhém (posledním) roce závazku. Nicméně kvóta na snížení z důvodu ztráty DPB v LPIS bude nově ve výši 10 %.

    Podpora údržby krajinotvorných sadů: vypuštěna podmínka udržovacího řezu stromů do 4. roku závazku.

  • Managementy realizované v režimu přechodu na ekologickou produkci: navýšení sazeb dotace v důsledku přepočtů nákladů spojených s konverzí z pěti na dva roky závazku.

Rozdíly ve výši podpory:

titul

původní sazba dotace v EUR/ha/rok

nová sazba dotace v EUR/ha/rok

trvalý travní porost – PO

84

86

pěstování zeleniny a speciálních bylin – PO

536

537

pěstování trav na semeno – PO

265

266

pěstování ostatních plodin – PO

245

247

pěstování jahodníku – PO

669

670

travní porost na orné půdě – PO

79

81

úhor – PO

34

35

intenzivní ovocný sad – PO

825

830

ostatní ovocný sad – PO

419

420

vinice – PO

900

907

chmelnice – PO

900

907

krajinotvorný sad – PO

165

70

krajinotvorný sad

165

67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znění nových nařízení vlády, jejichž účinnost se předpokládá od 1. 1. 2020, bude zveřejněno po schválení vládou na webových stránkách MZe www.eagri.cz.