KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

SVS kvůli horku pozastavila odbavování zásilek hospodářských zvířat na větší vzdálenosti

25/06/19
viz. zdroj

Zdroj: SVS ČR

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s aktuálními extrémními teplotami nebude v následujících třech dnech (26. – 28. 6. 2019) odbavovat zásilky hospodářských zvířat z České republiky na vzdálenost delší než 600 km. SVS situaci nadále sleduje a v případě, že by velmi vysoké teploty pokračovaly i nadále, je připravena na situaci reagovat a pozastavení odbavování prodloužit.

Podle příslušného nařízení EU musí být během celého průběhu přepravy dodržena pro všechna zvířata v dopravním prostředku teplota v rozsahu 5°C až 30°C s tolerancí +/- 5°C a to bez ohledu na to, zda se dopravní prostředek pohybuje, či zda stojí. Při venkovních teplotách ovzduší nad 30 °C je prakticky nemožné udržet předepsanou teplotu v prostoru se zvířaty bez použití temperovaného vozidla.

Vzhledem k očekáváným vysokým teplotám SVS již v první polovině června upozornila chovatele a dopravce hospodářských zvířat na nutnost dodržovat požadavky na dobré životní podmínky zvířat při přepravě. „Pro letošní léto pak SVS zavedla systém zpětných kontrol, v jehož rámci musí dopravci zaslat příslušné Krajské veterinární správě (KVS) do 30 dnů od ukončení cesty kopii knihy jízd a teplotního záznamu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokud při kontrole dokumentů KVS zjistí nedodržení plánu cesty či překročení teplotních limitů, či dopravce požadované dokumenty nedodá, bude mu uložena pokuta. Další zásilky stejným vozidlem při teplotě nad 30°C na vzdálenosti přes 600 km pak nebudou stejnému dopravci ze strany KVS odbaveny. S dopravcem, u něhož bude zjištěn obdobný přestupek třikrát, bude zahájeno řízení o pozastavení činnosti, a v případě zahraničního subjektu řízení o dočasném zákazu přepravy zvířat na území ČR.

 Na extrémní počasí reagují také některé další evropské země. Například Maďarsko počínaje 21. 6. 2019 až do odvolání zakázalo certifikaci zásilek. Navíc neumožňuje složit zvířata k odpočinku na kontrolních stanovištích na svém území. Tranzit územím Maďarska bez zastávky je i nadále možný.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS