KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Toman v Bruselu vyjednával o podobě Společné zemědělské politiky

24/05/19
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

14.5.2019

Tisková zpráva – Ministři zemědělství zemí Evropské unie dnes v Bruselu jednali o budoucí podobě Společné zemědělské politiky po roce 2020 (SZP). Českou republiku zastupoval ministr Miroslav Toman. Ve svém vystoupení požadoval zejména jasné nastavení pravidel SZP tak, aby bylo možné podle ní včas upravit českou legislativu.

„Navrhl jsem, aby v prvních letech měly členské státy v případě potřeby možnost flexibilně upravovat své národní programy a nebyly za to sankcionovány. Pokud uvidíme, že původní cíle není možné z objektivních důvodů splnit, chceme mít možnost změnit národní programy,“ uvedl ministr Toman.

Ministr zemědělství zároveň zopakoval svůj dřívější požadavek, aby Evropská komise začala co nejdříve připravovat nastavení přechodného období.

„Musíme zajistit, aby přechod na novou SZP byl plynulý, a to jak po finanční stránce, tak kvůli požadavkům, které by měli naši zemědělci plnit,“ řekl Toman.

Česká republika bude muset v příštích letech obnovit rozsáhlá území postižená kůrovcovou kalamitou. Ministr Toman proto vyzval Evropskou komisi, aby zjednodušila schvalování národních podpor.

Dalším tématem bylo budoucí nastavení Evropského námořního a rybářského fondu. Ministři zemí EU se vyslovili pro další zjednodušování pravidel a vyšší flexibilitu pro členské státy. Ministr Toman podpořil navýšení investic do sladkovodní akvakultury a vyzval k silnější podpoře mladých a začínajících producentů.

K dalším tématům setkání Rady pro zemědělství a rybářství patřil aktuální stav obchodních dohod o zemědělských produktech a situace na trhu s ovocem. Ministři zemědělství diskutovali také o příspěvku zemědělství a lesnictví ke snižování dopadu klimatické změny.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství