KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Část řetězců odebírá hovězí z Polska, maso je podle nich kvalitní

12/02/19
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

Autor: Petra Vaňatová

Část obchodních řetězců odebírá hovězí maso z Polska. Ubezpečují však, že není z problematických jatek nebo z Mazovské oblasti. Ministr zemědělství Miroslav Toman v minulém týdnu vyzval, aby lidé dávali přednost českému masu.

Penny Market, Globus a Billa nebo Rohlík.cz uvedly, že mají hovězí maso pouze z českých chovů. Firma Ahold, která provozuje řetězec Albert, pak sdělila, že nyní žádné maso polského původu nedováží. Kaufland, Tesco, Lidl to netvrdí, podle nich je však maso kontrolované a je dbáno o jeho kvalitu. "Maso pro naše prodejny odebíráme z kapacitních důvodů od českých i zahraničních dodavatelů," uvedla za Lidl Zuzana Holá. Podle ní řetězec odebírá od polských výrobců pouze tatarský biftek a některé uzeniny. "Ve všech případech se však jedná o velké dodavatele s vlastními jatky či prověřenými dodavateli surovin. Aktuální kauza se jich netýká," dodala.
Mluvčí Kauflandu Renata Maierl sdělila, že žádný z dodavatelů řetězce nepochází z problematické Mazovské oblasti. "Naše společnost odebírá maso pouze od prověřených dodavatelů," řekla. Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček uvedl, že polská jatka, kde se zjistily problémy, nedodávají do řetězce Tesco žádné čerstvé produkty. "Provádíme kompletní kontrolu všech produktů prodávaných v našich obchodech, které obsahují maso z Polska a nenalezli jsme žádné hovězí, které by pocházelo z dotčených jatek," sdělil.
Například řezníci v Globusu si mladé býky bourají sami. "Maso prodávané na váhu je také dokonale evidováno a informace o původu jsou zákazníkům na všech řeznických pultech k dispozici. Suroviny pro uzenářské výrobky pochází také z českého masa, které si sami bouráme, proto i tady garantujeme zákazníkům stoprocentní kvalitu," uvedla mluvčí Rita Gabrielová.
Ahold se od kauzy distancoval. "Můžeme s plnou odpovědností garantovat, že tato kauza s námi nemá nic společného. U veškerého zboží, které v našich obchodech nabízíme, vyžadujeme ty nejvyšší standardy kvality. Od dotčených dodavatelů jsme nikdy žádné maso neodebírali. V současné době nedovážíme žádné hovězí maso polského původu," řekl za Ahold Jiří Mareček.*