KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Europarlament vyzval ke zlepšení systému povolování pesticidů

18/01/19
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Petra Vaňatová

Evropský parlament (EP) přijal závěrečnou zprávu svého zvláštního výboru pro otázky schvalování pesticidů, jejíž součástí jsou doporučení, jak povolovací systém v zájmu ochrany zdraví lidí i ochrany přírody zlepšit. Evropská unie má už teď nejpřísnější systém povolování pesticidů na světě, na čemž se europoslanci shodli během plenární debaty.

Kritici schválené zprávy tvrdí, že současná opatření jsou dostatečná, takže není nutné přistupovat k dalším pojistkám. To ale zastánci dokumentu odmítají, neboť cílem snahy je ochrana zdraví těch nejzranitelnějších skupin, jako jsou děti nebo těhotné ženy.
"Představte si, že máte nejlepší střechu ve městě, ale to neznamená, že vám neteče na půdu," vysvětlil europoslanec Pavel Poc, proč je nutné stávající opatření rozšířit. Doplnil, že současný systém má celou řadu nedostatků, zejména pak v transparentnosti. "Neumožňuje včas zveřejnit studie, které předkládá průmysl při podání žádosti. To se ukázalo v případě schvalování glyfosátu, pochybnosti veřejnosti byly oprávněné," uvedl Poc, který se jako koordinátor socialistické frakce v europarlamentu na vzniku zprávy podílel.
Europoslanci ve svém souboru doporučení chtějí, aby veřejnost měla přístup ke všem vědeckým studiím, které výrobci pesticidů v žádosti o licence předkládají. Vyzvali také Evropskou komisi (EK) a unijní státy, aby neumožňovaly nasazovat pesticidy na veřejných místech a v oblastech, které využívají výše zmíněné ohrožené skupiny. Evropský parlament rovněž chce, aby také u schválených pesticidů byly sledovány dopady na lidské zdraví a aby výsledky tohoto výzkumu byly dostupné v celounijní databázi.*