KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zemědělci dostanou varování před biotickými i abiotickými hrozbami

31/12/18
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

Autor:  Petra Vaňatová   
    
     
Čeští zemědělci dostanou příští rok další nástroj, který jim má pomoct při plánování zemědělských činností a rozhodování, jaká opatření na polích provedou. Tvůrci projektu InterSucho totiž pracují na dalším projektu, jehož výsledky budou od dubna prezentovat na webu agrorisk.cz. Půjde o systém biotických a abiotických výstrah, řekl na nedávné brněnské konferenci o suchu bioklimatolog a tvůrce projektu InterSucho Zdeněk Žalud.

    
Na projektu se podílí Ústav výzkumu globální změny AV ČR CzechGlobe, Český hydrometeorologický ústav, Mendelova univerzita v Brně a Výzkumný ústav rostlinné výroby. "Půjde nejen o analýzu výskytu, ale především o předpověď hrozeb. Na jedné straně jsou to živočišní škůdci a choroby, na druhé straně například mrazy či kroupy," řekl Žalud. Uživatel si vybere konkrétní katastr a pro ten se mu zobrazí hrozby. Ke konkrétní hrozbě bude přiřazený "semafor". "Zelená barva znamená, že problém nehrozí, žlutá a oranžová varují před výskytem a červená už znamená, že problém reálně existuje," vysvětlil Žalud.
Do budoucna bude možné podle zpětné vazby uživatelů druhy rizik doplňovat. Zemědělci tak mohou díky vědcům sledovat předpověď počasí z více modelů, předpověď sucha, předpověď výnosů plodin, sledovat kondici vegetace a nově i výše popsané hrozby. Cílem všech předpovědí a projektů je zvýšit úspěšnost zemědělce ve výrobě a zvýšit konkurenceschopnost českého zemědělství vůči globálním konkurentům.