KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Česká zemědělská univerzita se stala součástí evropské výzkumné infrastruktury

11/12/18
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

Autor: Zuzana Fialová

Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze se stala součástí evropské výzkumné infrastruktury Metrofood zaměřené na potraviny a výživu. Informovali o tom zástupci ČZU. Součástí infrastruktury Metrofood je 48 partnerů ze 17 zemí, členy české sítě jsou vedle ČZU Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Výzkumný ústav potravinářský Praha. Metrofood sdružuje odborníky v potravinářství, na něž se mohou obracet potravinářské podniky i veřejnost. "Našimi uživateli mohou být například laboratoře, které budou chtít zavést či validovat nové analytické postupy, nebo podniky, které budou chtít vylepšit recepturu svého výrobku. Můžeme jim nabídnout zajištění referenčních materiálů, přístrojové vybavení a provést analýzu z nutričního, hygienického či senzorického hlediska," uvedla Lenka Kouřimská z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Univerzita nabídne zázemí experimentálních prostor, možnost uskutečnit polní pokusy i využít přístrojové vybavení na vývoj takzvaných referenčních materiálů. "Jsme schopni testovat i mikrobiologickou kvalitu a nezávadnost potravin, stanovit počty žádoucích probiotických bakterií v potravinách, sledovat vliv biologicky aktivních látek na tkáňové kultury, stanovit nutričně cenné esenciální sloučeniny v potravinách a podobně," uvedla ČZU.

Odborníky budou moci oslovit také dozorové orgány ohledně možné spolupráce na vytvoření metod kontroly kvality a bezpečnosti potravin. "Problémem mohou být například obsahy nebezpečných látek v potravinách, nebo třeba falšování surovin, kdy se dražší nahrazují levnějšími a méně kvalitními. Jako příklad takovýchto testovaných potravin je možno uvést med, sýry, koření nebo doplňky stravy," píše se ve zprávě ČZU. Součástí nabídky sítě jsou i školení či exkurze.