KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek v Bruselu k SZP

23/11/18
viz. zdroj

Zdroj: AK ČR

22. 11. 2018


V úterý 20. listopadu 2018 se uskutečnilo další kolo jednání zaměřené na Společnou zemědělskou politiku. Prezident Agrární komory České republiky jednal s europoslanci, ale také se zástupci Farm Europe a ELO. Příprava společné zemědělské politiky vrcholí a je mnoho nejasností, které zemědělcům v celé Unii můžou způsobit překážky a ohrozit soběstačnost Evropské unii po implementaci navrhované politiky. „Aktuální návrh nezvyšuje konkurenceschopnost podniků, nebere do úvahy základní ekonomická pravidla, skutečným zemědělcům stěžuje podmínky hospodaření a je krokem zpátky“ upozorňuje prezident Agrární komory České republiky, Zdeněk Jandejsek.

Schůzka s německými europoslanci frakce EPP Petrem Jahrem a Albertem Dessem, členy Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova, kteří jsou i náhradníci ve Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, byla zaměřena na projednání pozměňovacích návrhů k návrhu zprávy parlamentu ke Strategickým plánům. Oba poslance zajímali návrhy Agrární komory České republiky k základním definicím ke zprávě, kterou připravila zpravodajka Esther Herranz García ze Španělska. Zdeněk Jandejsek získal podporu pro návrhy, které se týkají zásadních oblastí zemědělské politiky.

Rumunský europoslanec Daniel Buda se zajímal o požadavky České a Slovenské republiky. Člen parlamentního výboru pro zemědělství a rozvoj venkova, náhradník ve Výboru pro regionální rozvoj a právní záležitosti potvrdil, že stanoviska Rumunska a stanoviska prezentované agrárními organizacemi jsou shodné. Také v Rumunsku je velké množství farem, avšak jenom malé procento z nich zabezpečuje majoritní produkci (podobně je tomu v České republice, když méně než 1 900 podniků zabezpečuje téměř 90 % produkce). Poslanec Evropského parlamentu se plně ztotožnil se změnami, které navrhuje zemědělská samospráva České a Slovenské republiky.

Důležitým setkáním bylo jednání s vedoucím zemědělského úseku Stálého zastoupení Rumunska v Bruselu Achim Irimescu. Bývalý ministr zemědělství Rumunska tlumočil stanovisko státu, který přebírá předsednictví v Radě od 1. ledna 2019. Rumunsko by mnělo řešit v prvním půlroku 2019 otázky víceletého finančního rámce, Společnou zemědělskou politiku i nekalé obchodné praktiky.

Dlouhý den setkání na půdě institucí v Bruselu ukončila delegace schůzkou s generálním tajemníkem ELO Thierrym De l´Escaille. Názory ELO jsou totožné s názory Konsorcia a ELO je připraveno společně postupovat při prosazování požadavků zemědělců.

Mgr. Ing. Jarmila Dubravská, PhD., výkonná ředitelka pro Společnou zemědělskou politiku, AK ČR