KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Česko zavádí plošný monitoring na výskyt viru afrického moru prasat ve vepřovém mase a tepelně neošetřených výrobcích

04/10/18
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

2.10.2018

Tisková zpráva – Počínaje dnešním dnem zavádí Česká republika plošný monitoring na výskyt viru afrického moru prasat (AMP) ve vepřovém mase a tepelně neošetřených výrobcích ze všech zemí, ve kterých se vyskytl AMP. Vzorky budou odebírány Státní veterinární správou a vepřové maso i produkty z něj budou moci být okamžitě uvolněny na trh či ke zpracování.

„O situaci v oblasti afrického moru prasat budu v nejbližších dnech intenzivně jednat s eurokomisařem Vytenisem Andriukaitisem a do budoucna nevylučuji ani eventuální zavedení mimořádných veterinárních opatření,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. „Jsme nyní pod velkým tlakem Evropské komise, který by mohl mít i negativní dopady do českého zemědělského a potravinářského sektoru. Na jedné straně chápu obavy Komise z ohrožení trhu s vepřovým masem, na druhé straně je mojí prioritou ochrana bezpečnosti a zdraví chovů prasat v České republice,“ zdůraznil ministr Toman.

Česká republika patří v tlumení nákazy AMP k nejlepším v Evropě, nicméně dosavadní náklady na utlumení afrického moru prasat ve Zlínském kraji dosáhly jen na technických opatřeních (zástřelné, pachové ohradníky apod.) částky 300 milionů korun, v případě rozšíření do více krajů by tato částka dosáhla několika miliard korun. Monitoring eventuálního zdroje nákazy, tedy dovozů, považujeme za účinný prostředek předcházení dalším ekonomickým ztrátám a zvýšeným nákladům, ale i možné likvidaci komerčních chovů v důsledku hrozící nákazy.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství