KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Růst cen slámy dělá starosti farmářům v severní Evropě

22/08/18
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

Autor:  Zuzana Fialová 

Chovatelé hospodářských zvířat a producenti mléka v severní Evropě platí stále vyšší ceny za slámu, kterou používají v krmivu i jako stelivo pro dobytek. Může za to horké a suché počasí, které v celém regionu snižuje úrodu. Růst nákladů dál zvyšuje tlak na zemědělce, kteří čelí jednomu z nejobtížnějších letních období v historii. Mnozí museli pro dobytek nakoupit více sena, protože tráva, na které se jejich stáda obvykle pasou, nevyrostla. Někteří odhadují, že jim náklady u relativně malých stád vzrostou o další tisíce eur, což jim za celý rok způsobí ztrátu.

"Pokud se podíváte na ceny krmiva a slámy, jsem si jist, že letos (z chovu dobytka) budeme mít ztrátu," uvádí farmář z centrální Anglie David Barton. Cena pšeničné slámy, která běžně stála 35 liber (1000 Kč) za tunu, teď dosahuje téměř 100 liber a Barton bude muset zaplatit kolem 80 liber denně za krmení pro 173 kusů skotu, protože zde není žádná tráva. Za tři měsíce očekává mimořádné výdaje kolem 7000 liber. Největšími náklady však pro něj bude ztráta z produkce masa, protože dobytek nebude mít vysokou hmotnost. "Mají dostatek potravy, ale aby mohli skutečně růst (jako v běžném roce), potřebují trávu. A tu v současnosti nemáme. Ztráta produkce bude výrazná," citovala jej agentura Reuters. Nedostatek slámy je součástí širšího problému nižší úrody obilovin v celé Evropě a dalších důležitých pěstitelských regionech kvůli vysokým teplotám a nízkým srážkám. V Německu úrodu slámy snížila kombinace sucha a nejvyšších červencových teplot od roku 1881. Kratší stonky snížily ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko výnosy slámy o 20 až 40 procent. "Chybí nám obrovské množství slámy jak pro krmení, tak pro podestýlku," upozorňuje ředitel zemědělské komory ve Šlesvicku-Holštýnsku Peter Levsen Johannsen. "Jsou zde regiony, ve kterých je už sláma dražší než obilí," dodal s tím, že ceny slámy v severním Německu se ve srovnání s loňským rokem zdvojnásobily. Obilí pro potravinářský průmysl obvykle stojí čtyřikrát až pětkrát více než sláma, vzájemný poměr se však může lišit.
Analytici upozorňují, že růst vstupních nákladů může způsobit zvýšení cen v obchodech. Nicméně s ochotou zvyšovat ceny to bývá u jednotlivých produktů různé. Šéf konzultační společnosti INTL FCStone John Lancaster uvádí, že obchodníci například rádi drží ceny mléka stabilní, ale zvyšují ceny másla a sýrů. V Dánsku kvůli suchému a horkému počasí bude úroda slámy zřejmě zhruba poloviční než v běžném roce. Ceny se již v některých regionech téměř zdvojnásobily zhruba na 120 až 150 eur (3100 až 3900 Kč) za tunu, poptávka je ale i tak velmi vysoká, uvádí Troels Toft z dánského zemědělského svazu DAFC. Ve Švédsku pak kvůli vlně veder bude letos zřejmě úroda obilovin nejnižší za 25 let.