KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Očekává se růst ceny brambor

27/07/18
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

Autor:  David Bouma   
    
     
Ceny brambor by letos mohly vzrůst. V hlavních pěstitelských zemích se totiž počasí zřejmě výrazně negativně projeví na výnosu. Vyplynulo to z přednášky, kterou měl minulý týden Jelle Bos, ředitel HZPC Holland BV, na semináři v Olešné. Uspořádala ho firma Medipo Agras H. B., spol. s r. o.

 

Dodal, že v Polsku, kde měli loni 350 000 ha brambor, letos plochu snížili zhruba o 20 %, dotklo se to především konzumních brambor.
Oblast velmi raných brambor, tedy Portugalsko, Itálie, Španělsko a Řecko, měla loni velice špatné výsledky a z toho důvodu tyto země snížily plochu brambor asi o 20 %, uvedl Jelle Bos. Dodal, že počasí na jihu Evropy obecně nebylo dobré. Bylo velmi chladné, místy dešťové, nestabilní, celková produkce je asi o 20 % nižší než loni. Výsledkem je, že už v tuto chvíli nemá oblast dostatek brambor a například Španělsko už začalo dovážet velké množství brambor z Francie, uvedl Jelle Bos.*

Jelle Bos uvedl, že v takzvané velké pětce, což je Francie, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie a Německo, se plocha příliš nezměnila, zvedla se z 583 000 na 585 000 ha. Ve Velké Británii jsou ale letos nejnižší srážky v historii, to samé platí pro Skandinávii. Celé Německo vyjma Bavorska, Nizozemsko, Belgie a sever Francie jsou velice suché. V Nizozemsku může být zavlažováno 50 % ploch, pokud nedojde na zákazy, nezavlažované plochy ale dnes usychají. Zároveň právě v oblastech jihu Nizozemska, v Belgii a na severu Francie a části Německa, kde jsou největší plochy brambor k produkci hranolků, je největší sucho, přitom se tyto plochy nezavlažují. Jelle Bos uvedl, že brambory na zpracování, zejména na hranolky, jsou pro trh v Evropě naprosto klíčové. Je to i z toho důvodu, že Evropa vyváží více než 50 % zpracovaných brambor na hranolky do Číny a Indie, kde se zvedá životní úroveň. „Lze říci, že firmy, které brambory zpracovávají na hranolky, jsou mimořádně nervózní. Je jisté, že producenti brambor nebudou moci naplnit kontrakty a zpracovatelé začnou z trhu skupovat konzumní brambory, které se ještě dají na hranolky využít. Bude to mít velký vliv na trh konzumních brambor, a to se projeví i ve střední Evropě,“ soudí Jelle Bos.