KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Konference České společnosti pro jakost "FROM FARM TO FORK"

25/06/18
viz. zdroj

INFORMACE č. 53/2018

Dne 5. 6. 2018 se konala konference FROM FARM TO FORK („od farmáře až na vidličku“) za účasti cca 100 účastníků.

Konference byla rozdělena do třech tematických bloků.

V prvním bloku zazněly příspěvky představitelů MZe ČR, Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Ve druhém bloku zkušenosti zpracovatelů a v posledním bloku novinky z obchodních řetězců a z oblasti veřejného stravování.

 

Současné tržní prostředí klade na dodavatele obchodních řetězců – potravináře a zemědělce řadu požadavků, se kterými se musí vypořádat.

 

Konferenci zahájili a úvodní slova přednesli:

·        Petr Koten, výkonný ředitel, Česká společnost pro jakost, z.s.

·        Viera Šedivá, náměstkyně pro řízení, Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny, Ministerstvo zemědělství ČR

·        Elena Stibůrková, předsedkyně, Česká společnost pro jakost

 

Na konferenci byly tyto prezentace, z nichž některé přikládáme:

1.      Aktuality v legislativě – Martin Štěpánek, vedoucí oddělení, oddělení potravinového práva a kvality potravin, Ministerstvo zemědělství ČR

2.      Výsledky výzkumu nad používáním značek v potravinářství – Petr Milas, ředitel Odboru administrace podpory kvalitních potravin, Ministerstvo zemědělství ČR

3.      Informační centrum bezpečnosti potravin – Olaf Deutsch, vedoucí Informačního centra bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR

4.      Dotace – dotační politika – Josef Tabery, ředitel odboru, Ministerstvo zemědělství ČR

5.      České cechovní normy a jejich komerční uplatnění – Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii, Dana Gabrovská, projektový manažer, Potravinářská komora České republiky

6.      Regulace – její dopady na kvalitu potravin – Radek Sazama, ředitel Komory obchodních řetězců, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

7.      Výsledky dozorové činnosti SZPI – Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

8.      Problém afrického moru prasat a dopad na potravinářský průmysl – Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví, Státní veterinární správa České republiky

9.      Novela zákona o potravinách – její dopady na činnost potravinových bank – Veronika Láchová, místopředseda, Česká federace potravinových bank, z.s.

10.  Potravinový odpad z pohledu diskontního řetězce – Petr Baudyš, ředitel kvality, Penny Market s.r.o

11.  Zkušenosti se zaváděním standardu „Bez GMO“ – Ivo Konderla, Irena Hlaváčková, manažeři kvality, Agrofert, a.s.

12.  Produkce komodit a krmiv dle systému GMP+ jako základ pro bezpečnost potravin – Milena Schlegelová, vedoucí Sekce řízení jakosti, Primagra, a.s., Irena Hlaváčková, manažer kvality, Agrofert, a.s.

13.  Zkušenosti z posuzování v rámci Diamantové ligy kvality – Tereza Ševčíková, hodnotitel, Česká společnost pro jakost, z.s.

14.  Malí dodavatelé velkého významu pro Globus – Petr Chmelař, Ředitel category Category management – Food Globus ČR, k.s.

15.  Nové vlastní značky s lokálním příběhem – Marta Nováková, vedoucí oddělení kvality, Lenka Talavášek, vedoucí oddělení vlastních značek, MAKRO Cash&Carry ČR s.r.o.

16.  Skupina COOP – bezpečnost potravin – Hana Carvová, Oddělení legislativně právní, Svaz českých a moravských spotřebních družstev

17.  Trendy ve školním stravování – Dana Šímová, nutriční specialistka, Asociace zřizovatelů školních jídelen

 

Celkem se vystřídalo na konferenci 23 přednášejících. Konference trvala od 9:00 – 17:00 hodin.

 

OAK Most – Informační centrum pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje připravuje na podzim 2018 seminář k bezpečnosti potravin a na této konferenci byli předběžně dojednání lektoři pro přednášky na tomto semináři.

 

 

V Mostě, dne 5. 6. 2018

Vydává: OAK Most – IC