KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výroční zpráva pro přímé platby za rok 2017

09/05/18
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

 

23.4.2018

Výroční zpráva pro přímé platby za rok 2017, kterou naleznete ke stažení níže, si klade za cíl přehledně informovat širokou veřejnost o poskytování přímých plateb v ČR. Největší složku přímých plateb představovala jednotná platba na plochu zemědělské půdy (SAPS), dalšími složkami jsou greening, dobrovolná podpora vázaná na produkci (VCS) a platba pro mladé zemědělce.

Cílem této zprávy je podat přehled o nastavení přímých plateb v ČR v roce 2017 včetně meziročních srovnání.

Přímé platby z Evropského zemědělského a záručního fondu jsou zemědělcům vypláceny podle pravidel Společné zemědělské politiky od vstupu ČR do Evropské unie již 13 let. Během této doby došlo k několika zásadním změnám v oblasti SZP EU, konkrétně pro období 2015 – 2020 jde o vícesložkový systém poskytování podpor.

Výroční zpráva tak zahrnuje jednotlivé oblasti přímých plateb, jednotnou platbu na plochu, platbu pro zemědělce dodržující zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí (greening), dobrovolnou podporu vázanou na produkci, platbu pro mladé zemědělce, přechodnou vnitrostátní podporu a dále systém kontrol podmíněnosti.

Obsahuje zejména statistiky z příjmu Jednotných žádostí v roce 2017 od Státního zemědělského intervenčního fondu, včetně porovnání s roky předchozími a data dozorových organizací. Tím, že reportovaná data jsou ze žádostí roku 2017, jejich aktuálnost může být ovlivněna vzhledem k datu publikace této zprávy a dokončování kontrol ze strany SZIF a ostatních dozorových organizací v průběhu roku. Nejsou zohledněna např. data ze změnových žádostí, proto se mohou některá data mírně odlišovat.

Nově jsou pro srovnání uvedeny některé údaje o nastavení přímých plateb v ostatních členských státech EU. Zároveň byly doplněny grafy zpracované tematickým úkolem ÚZEI, znázorňující vývoj sklizňových ploch a produkce vybraných podporovaných sektorů.

Pro rok 2017 došlo k poklesu jednotkových sazeb u všech výše uvedených podpor v rámci přímých plateb, k čemuž přispělo zejména posílení kurzu koruny v roce 2017. Pro srovnání, směnný kurz v roce 2016 činil 27,021 Kč/EUR, zatímco v roce 2017 klesl o 1,04 Kč/EUR. Současně v některých sektorech VCS pokračoval nárůst počtu žádostí, potažmo deklarované výměry a počtu VDJ. Tím se také snížily sazby těchto podpor přímých plateb.

Výroční zpráva v neposlední řadě zahrnuje i přehled právních úprav EU i ČR s důrazem na nově přijatou legislativu a změny z ní vyplývající.

Přílohy