Na Karvinsku vznikají skleníky za 600 milionů korun
Zdroj: Deník Zemědělec
Autor: Patra Vaňatová
Hulínská společnost NWT, která je největším stavitelem produkčních skleníků v Česku, staví v Dolní Lutyni na Karvinsku skleníky o rozloze více než 11 hektarů za 600 milionů korun. Po dokončení příští rok v létě tam bude celoročně pracovat asi 120 lidí. Ve sklenících se budou pěstovat rajčata a okurky především pro český trh. Uvedl to vedoucí divize Agro společnosti NWT Jiří Stodůlka.
Skleníky bude provozovat společnost Farma Bezdínek, která patří do skupiny NWT a má bohaté zkušenosti s pěstováním rajčat ve slovenských Kameničanech. "Věříme, že čím dál více Čechů bude nakupovat kvalitní potraviny a synonymem pro kvalitu je v případě jídla chuť. Chuť plodové zeleniny nejvíce ovlivňuje výběr odrůdy a stadium zralosti plodů při sběru. Po celém světě proto hledáme nejchutnější odrůdy a plody necháváme před sběrem plně dozrát," uvedl Stodůlka. Zelenina se podle něj na pulty obchodů dostane v optimálním případě hned následující den po sběru.
První etapa, skleníky o rozloze 5,2 hektaru, bude dokončena na podzim. Dá práci 60 lidem. Druhá etapa se týká skleníků na ploše 5,9 hektaru. "Na farmě mohou najít práci například lidé se základním vzděláním, ženy po mateřské nebo starší občané, což jsou skupiny obyvatel, které i při současné pozitivní situaci na trhu práce hledají stabilní zaměstnání obtížně," uvedl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.
Stodůlka uvedl, že první lidi chce firma zaměstnat už od července. "Na projektech skleníků, které jsme dosud stavěli, se nám vždy osvědčilo zaměstnat místní lidi už na dokončovací práce, jako je natírání potrubí a stavební úklidy ve skleníku. Po dokončení veškerých stavebních prací pak ti, co se osvědčili, přešli rovnou do provozu skleníků," řekl.
Přes 50 zájemců se už přihlásilo, aniž firma začala organizovat oficiální nábor. "Provoz bude jednosměnný většinou od pondělí do pátku. Náš typický zaměstnanec bude žena z blízkého okolí s nižším vzděláním a kvalifikací," uvedl ředitel.
Od konce září do konce března bude firma jako doplněk ke slunečnímu světlu používat pěstební světla. Přirozené světlo by k plnému dozrání zeleniny v tomto období nestačilo. "Světla budeme zapínat kolem půlnoci a zhasínat při západu slunce, rostliny si totiž stejně jako lidé potřebují každý den odpočinout," uvedl Stodůlka.*
Zařazeno v Aktuality, v České republice